Vesienhallinnan työkalupakki

Teuronjoen ja Puujoen alueelle

Syväjuuristen kasvien viljely

4,0
4,0 / 5 tähteä ( 1 arvio )
Erinomainen0%
Hyvä100%
Keskinkertainen0%
Tyydyttävä0%
Välttävä0%

LYHYT KUVAUS

Syväjuuristen kasvien viljely on maaperän biologista syväkuohkeutusta. Syväjuurisia kasveja ovat mm. puna-apila, sinimailanen, härkäpapu, ruokonata, koiranheinä, syysrypsi, kumina, kuituhamppu ja auringonkukka.

VAIKUTUS

"Syväjuuriset kasvit tekevät maahan reikiä, kuivattavat maata ja tuovat maahan eloperäistä ainesta. Veden pidättyminen maahan paranee ja pintavalunta vähenee. Saadaan ravinteet paremmin käyttöön, kun syväjuuriset kasvit irrottavat tehokkaasti ravinteita maaperän varastoista.  Syvälle huuhtoutuneen typen käyttö edellisen vuoden typensitojakasvien jälkeen vapautuu maaperään. Ovat hyviä kerääjäkasveja: pääkasvin kumppanina keräävät ravinteita ja möyhentävät maata."

SOVELTUVUUS

"Jos haluat parantaa pohjamaan rakennetta salaojasyvyyteen asti, viljele sinimailasta tai ruokonataa. Jos haluat rikkoa kyntöanturan, viljele sinimailasta, ruokonataa, kuminaa, ruisvirnaa tai puna-apilaa. Jos haluat parantaa ruokamultakerroksen rakennetta, viljele heinäkasveja, peltoretikkaa tai hamppua." (RaHa Faktaa 7)

KUSTANNUS

Edullista

TUKI

ERITYISTÄ


LISÄTIETOA

Maan rakenne paremmaksi kasvien avulla. RaHa-hankkeen Faktaa nro 7.

 Syväjuuriset kasvit -esite 


Arviointilomake

Anna arviosi tälle vesienhallinnan keinolle

Annetut Arviot

Helppo tapa

Ainakin kuminan viljely on ollut helppoa ja pääosin tuottavaa. Kuminan jälkeen pellon vehnäsadot ovat muutaman vuoden ajan usein olleet aiempaa suurempia.

Eeva Einola

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä vesienhallintakeinot