Vesienhallinnan työkalupakki

Teuronjoen ja Puujoen alueelle

Nurmiviljely

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 / 5 tähteä ( 0 arviota )
Erinomainen0%
Hyvä0%
Keskinkertainen0%
Tyydyttävä0%
Välttävä0%

LYHYT KUVAUS

Nurmen viljely säilörehun tai kuivan heinän tuottamiseksi tai laiduntamista varten. Voidaan käyttää myös viherlannoitukseen.

VAIKUTUS

Nurmiviljely pitää pellon kasvipeitteisenä, estää eroosiota, vähentää ravinnehuuhtoumia, sitoo hiiltä, parantaa maaperän kasvukuntoa tehokkaasti. Typpeä sitovat nurmikasvit (apilat ja mailaset) vähentävät typpilannoituksen tarvetta. Syväjuuriset nurmikasvit kuohkeuttavat maata.

SOVELTUVUUS

Olisi erinomainen osa viljelykiertoa kaikilla tiloilla, mutta haasteena on nurmen hyödyntäminen, jos tilalla ei ole laiduntavaa karjaa tai säilörehun tuotannossa tavittavia koneita. Nurmi voidaan murskata myös viherlannoitukseksi.

KUSTANNUS

TUKI

Katso ajankohtainen tilanne:
https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/tuet-ja-rahoitus/ 

Nykyisen maataloustuen toimenpide: ympäristönhoitonurmet (lohkokohtainen toimenpide) eli suojavyöhykenurmet, joiden tuki on sijainnista riippuen 450-500 €/ha/v,  ja monivuotiset ympäristönurmet eli  luonnonhoitopeltonurmet, joiden tuki on sijainnista riippuen 100-120 €/ha/v.

Lisäksi  viherryttämistuki (vaatimuksena monipuolinen viljely ja pysyvä nurmi ja eteläisimmässä Suomessa vaaditaan myös ns. ekologinen ala), jota maksetaan sijainnista riippuen 65-75 €/ha/v

Pakollinen CAP27-toimenpide vuodesta 2023: pysyvän nurmen säilyttäminen (GAEC 1), CAP27 vapaaehtoisen 1-vuotisen ekojärjestelmän toimet (vihreä arkkitehtuuri):  luonnonhoitopelto- ja viherlannoitusnurmet.

ERITYISTÄ

LISÄTIETOA


Arviointilomake

Anna arviosi tälle vesienhallinnan keinolle

Annetut Arviot

Ei vielä arvioita. Ole ensimmäinen ja tee arvio.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä vesienhallintakeinot