Vesienhallinnan työkalupakki

Teuronjoen ja Puujoen alueelle

Lehtipuita ojien varsille

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 / 5 tähteä ( 0 arviota )
Erinomainen0%
Hyvä0%
Keskinkertainen0%
Tyydyttävä0%
Välttävä0%

Lyhyt kuvaus

Puiden juuret toimivat luontaisena eroosiosuojana. Näin uoman rakenne on kestävämpi ja siten voidaan vähentää kunnostustarvetta.
Puuvartisista kasveista tervaleppä ja koivut ovat hyviä eroosiosuojaukseen. Paju on kosteiden maastojen pioneerilaji, joka kasvaa ja leviää nopeasti, ja soveltuu siksi hyvin eroosiotorjuntaan. Myös havupuiden latvustolla on ympärivuotinen vaikutus sadeveden ohjaamisessa. Ne kuitenkin kestävät tulvia lehtipuita huononommin.

Vaikutus

Puuvartiset kasvit, jotka juurtuvat syvemmälle, ovat ruohovartisia parempia vakauttamaan jyrkkiä rinteitä ja estävät niiden liukusortumia. Puiden varjostus  ehkäisee uomien  umpeenkasvua ja viilentää vettä. Esimerkiksi vaelluskalat viihtyvät viileämmissä ja varjoisissa paikoissa. Varjostus myös estää vesikasvillisuuden kasvua ja vähentää siten uoman tukkeutumista. Lisäksi puut antavat eliöstölle suojaa ja ravintoa sekä monipuolistavat maisemaa.

Soveltuvuus

Puiden tilan tarve niiden kasvaessa on huomioitava. Vesistön varjostuksen takia puita ja pensaita tulisi olla etenkin uoman etelärannalla, jolloin myös peltojen varjostus jää vähäiseksi.      

Kustannus

Tuki

Erityistä

Lisätietoa

   


Arviointilomake

Anna arviosi tälle vesienhallinnan keinolle

Annetut Arviot

Ei vielä arvioita. Ole ensimmäinen ja tee arvio.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä vesienhallintakeinot