Vesienhallinnan työkalupakki

Teuronjoen ja Puujoen alueelle

Maan tiivistymisen ehkäisy

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 / 5 tähteä ( 0 arviota )
Erinomainen0%
Hyvä0%
Keskinkertainen0%
Tyydyttävä0%
Välttävä0%

LYHYT KUVAUS

Minimoidaan maan tiivistymisen riski valitsemalla vähentämällä maanviljelykoneista maaperälle aiheutuvaa painetta. Pohjamaan tiivistymisen ehkäisy on tärkeää maan vesitalouden ja salaojien toimivuuden kannalta. Maassa tapahtuviin muutoksiin vaikuttavat maan ominaisuudet, koneet, käytettävät työmenetelmät, töiden ajoitus ja niitä voidaan vähentää minimoimalla peltoliikenne, käyttämällä olosuhteisiin parhaiten soveltuvaa teknologiaa sekä oikeaa rengasvarustusta. Ajoreittien valinta, märällä maalla ajamisen välttäminen, paripyörien käyttö pintapainetta vähentämään. Maan tiivistymisriskien arviointi tarkentuu, kun riskejä arvioidaan sitä varten kehitettyjen laskurien avulla.

VAIKUTUS

Renkaasta maahan välittyvä kuorma aiheuttaa maan huokos- ja mururakenteen rikkoutumista sekä muokkauskerroksessa että sen alapuolella olevassa pohjamaassa. Muutokset voivat olla pitkäaikaisia. Muutokset voivat haitata maan viljelyä, pienentää satoa sekä lisätä peltoviljelyn ympäristökuormitusta. Vastaavasti tiivistymisen ehkäisy parantaa viljelyolosuhteita, suurentaa satoa ja vähentää ympäristökuormitusta.

SOVELTUVUUS

Kaikkeen koneelliseen viljelyyn.

KUSTANNUS

Kustannuksia voi aiheutua mm. paripyörien hankinnasta. Muuten kyseessä on ensisijaisesti viljelijän ammattitaitoon ja viitseliäisyyteen perustuva tehokas toimenpide.

TUKI

Katso ajankohtainen tilanne:
https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/tuet-ja-rahoitus/

ERITYISTÄ

LISÄTIETOA

OSMO-hankkeessa julkaistiin excel-pohjaisia laskureita maan tiivistymisriskien arviointiin: tiivistymislaskuri, tasapainotuslaskuri ja Terranimo-laskuri.  Terranimossa voi vertaillai eri koneiden aineuttamia tiivistymisriskejä eri maalajeilla ja kosteusolosuhteissa sekä eri renkailla.


Arviointilomake

Anna arviosi tälle vesienhallinnan keinolle

Annetut Arviot

Ei vielä arvioita. Ole ensimmäinen ja tee arvio.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä vesienhallintakeinot