Vesienhallinnan työkalupakki

Teuronjoen ja Puujoen alueelle

Puuaineksen lisääminen altaaseen/uomaan

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 / 5 tähteä ( 0 arviota )
Erinomainen0%
Hyvä0%
Keskinkertainen0%
Tyydyttävä0%
Välttävä0%

Lyhyt kuvaus

Lisätään vesiensuojelurakenteisiin, kuten laskeutusaltaisiin, rankapuuta väljinä nippu- tai kasettirakenteina. Havupuut ovat suositeltavimpia, koska niiden pinnalle muodostuu ravinteita sitova mikrobisto lehtipuita paremmin.

Hakepaaleista tai -säkeistä koostetut hakesuodattimet asetellaan ojaan tai puroon padon tapaan siten, että kaikki vesi virtaa hakkeen läpi.

Vaikutus

Puunrungot  toimivat eliöstön ravinnonlähteenä ja luovat suojapaikkoja ja virtausvaihtelua sekä vähentävät tulva-ajan kiintoainekuormitusta. Runkojen pinnalle kehittyvä mikrobisto suodattaa vedestä ravinteita.

Hakesuodatin hidastaa veden virtausta, jolloin vesistössä kulkeutuva kiintoaines laskeutuu uoman pohjalle tai jää hakkeeseen kiinni.

Soveltuvuus

Uppopuiden lisääminen laskeutusaltaisiin ja uomiin on kustannustehokas ja helppo ratkaisu. Materiaalitkin löytyvät usein paikan päältä, joten tätä on helppo hyödyntää ojitusten, hakkuiden ja vesistökunnostusten suunnittelussa ja toteutuksessa.

Hakesuodattimien on todettu toimivan parhaiten hitaissa ja tasaisissa virtauksissa. Paras sijoituskohta suodattimille on kovan maaperän alueella. Pehmeällä maaperällä ja savimailla vesi saattaa erodoida maaperää ja muodostaa ohivirtauskohtia.

Kustannus

Puun lisääminen vesiensuojelurakenteisiin on edullinen tapa tehostaa vesiensuojelua. Rakenteet voidaan toteuttaa samalla, kun vesiensuojelua varten tehdään esimerkiksi laskeutusallas. Käytetty puuaines löytyy usein lähialueelta ja se voi hyvin koostua latvaosista ja pienpuusta, jonka taloudellinen arvo on vähäinen. Menetelmä on myös pitkälti huoltovapaa.

Tuki

Erityistä

Käytettyjä hakesuodattimia voi jatkokäyttää esimerkiksi puutarhan kattamiseen tai lannoitteena.

Lisätietoa

Maatalousalueiden virtavesien parantaminen – menetelmiä ja suosituksia. SYKEn raportteja 29/2020.

Puupohjaisilla uusilla Materiaaleilla tehoa metsätalouden Vesiensuojeluun ja vesistökunnostuksiin (Suomen Ympäristökeskus SYKE)

Ympäristö.fi-sivusto Luonnonmukaisesta peruskuivatuksesta


Arviointilomake

Anna arviosi tälle vesienhallinnan keinolle

Annetut Arviot

Ei vielä arvioita. Ole ensimmäinen ja tee arvio.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä vesienhallintakeinot