Vesienhallinnan työkalupakki

Teuronjoen ja Puujoen alueelle

Laidunnus

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 / 5 tähteä ( 0 arviota )
Erinomainen0%
Hyvä0%
Keskinkertainen0%
Tyydyttävä0%
Välttävä0%

LYHYT KUVAUS

Laiduntaminen on yksi tapa hyödyntää nurmea. Yleisimpiä laiduntajia ovat naudat (lypsykarja tai emolehmät), lampaat ja hevoset.

VAIKUTUS

Laiduntamisesta aiheutuu ympäristölle sekä nurmiviljelyn hyödyt että eläinten lannasta aiheutuvat lisähyödyt. Laiduntamalla voidaan sitoa hiiltä maahan. Laidunnus edistää luonnon monimuotoisuutta ja mahdollistaa ympärivuotisen kasvipeitteisyyden. Laidunnuksen ympäristövaikutukset vaihtelevat laidunpaineen ja olosuhteiden mukaan. Laiduntaminen vaikuttaa myönteisesti eläinten hyvinvointiin.

SOVELTUVUUS

Tiloille, joilla on laiduntavia eläimiä tai halukkuutta sopia eläinten omistajan kanssa laiduntamisesta.

KUSTANNUS

Kustannuksia aiheutuu aitaamisesta, mahdollisesta aidan sähkönkulutuksesta ja eläinten juomaveden järjestämisestä laitumelle.

TUKI

Katso ajankohtainen tilanne:
https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/tuet-ja-rahoitus/

Nykyisen maataloustuen toimenpide: Perinnebiotooppien ja luonnonlaidunten alkuraivaus ja aitaaminen (ei-tuotannollinen investointi). Tosin tuki ei ole haettavissa v. 2021. Myös eläinten hyvinvointikorvaus kompensoi laiduntamisesta aiheutuvia kustannuksia. Korvaussummat per eläinyksikkö vaihtelevat sen mukaan, kuinka pitkään eläin laiduntaa (24-49 €/ey).

ERITYISTÄ

Laiduntaminen edellyttää  eläinten päivittäistä silmälläpitoa ja aidan huoltamista tarpeen vaatiessa (esim. heinien niitto sähköpaimenen alta). Laidunpankki.fi on hyvä sivusto etsiä laiduntajia.

LISÄTIETOA

Ajantasaiset tukiehdot tarkistettavissa Ruokaviraston sivuilta

Myös eläinten hyvinvointikorvaus kompensoi laiduntamisesta aiheutuvia kustannuksia. Korvaussummat per eläinyksikkö vaihtelevat sen mukaan, kuinka pitkään eläin laiduntaa (24-49 €/ey).


Arviointilomake

Anna arviosi tälle vesienhallinnan keinolle

Annetut Arviot

Ei vielä arvioita. Ole ensimmäinen ja tee arvio.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä vesienhallintakeinot