Vesienhallinnan työkalupakki

Teuronjoen ja Puujoen alueelle

Biohiilen levitys peltoon

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 / 5 tähteä ( 0 arviota )
Erinomainen0%
Hyvä0%
Keskinkertainen0%
Tyydyttävä0%
Välttävä0%

LYHYT KUVAUS

Biohiili on valmistettu eloperäisestä aineksesta kuumentamalla raaka-ainetta hapettomassa tilassa yli 420° lämpötilaan (pyrolyysi eli kuivatislaus).

VAIKUTUS

Oikein tehdyn biohiilen sitoma hiili (black carbon) säilyy maassa 300-3000 vuotta. Suomessa on saatu vasta vähän tutkimustuloksia biohiilen vaikutuksista. Muissa maissa on todettu, että biohiili vaikuttaa suotuisasti maan kasvukuntoon ja satotasoihin, lisää ravinteiden sitoutumista maapartikkeleihin,  parantaa maan vedensitomiskykyä ja tehostaa biologista typensidontaa.

SOVELTUVUUS

Hyödyllisintä biohiili on Suomessa hiekkamailla, runsasmultaisilla turvemailla ei niinkään. Korkean hinnan vuoksi biohiilen käyttö ei ole taloudellisesti kannattavaa heinä- tai viljapellolla, mutta saattaa kannattaa erikoiskasvien viljelyssä.

KUSTANNUS

Käyttömääräsuositukset vaihtelevat eri lähteissä tasolta 20-25 kg/100m2 (eli 2000-2500 kg/ha) tasolle 100 kg/100 m2. Hintaesimerkki Biohiili Nero 620 €/600 litraa.  (1 kg biohiiltä = n. 3 l). Siten 2250 kg/ha = 6750 litraa/ha = n. 7000 €/ha.

TUKI

Katso ajankohtainen tilanne:
https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/tuet-ja-rahoitus/

ERITYISTÄ

On tärkeää lisätä runsaasti ravinteita ja vettä biohiilen levityksen yhteydessä, jotta biohiili ei ime ravinteita ja kosteutta ympäröivästä maaperästä, pois kasvien ulottuvilta.

LISÄTIETOA

Biohiili: Lisätienestiä maaseutuyrittäjälle ja ympäristövaikutusten kestävämpää hallintaa?

Pidempi oppimäärä biohiilen käytöstä maataloudessa.


Arviointilomake

Anna arviosi tälle vesienhallinnan keinolle

Annetut Arviot

Ei vielä arvioita. Ole ensimmäinen ja tee arvio.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä vesienhallintakeinot