KALAPAIKKAOPAS

Kalareseptit

HAUKIHERKKU

Suikaloi ruodottomaksi fileoitu hauki.

Laita suikaleet esim. pakastuspussiin ja lorauta joukkoon tavallista grillimarinadia.

Anna ässittyä jääkaapissa muutama tunti.

Paista kalanpalat ja sitten kaksin käsin ääntä kohti.

AHVENHAMPURILAISET

Friteeratut ahvenfileet      

  • Ahvenfileitä
  • Kananmunia
  • Korppujauhoja
  • Paprikajauhetta
  • Suolaa
  • Valkopippuria

Kasta ahvenfileet kananmunassa ja korppujauho-mausteseoksessa. Paista runsaassa öljyssä korkeareunaisessa pannussa muutaman minuutin ajan.

Hampurilaiset   

  • Reissumies -ruisleipää
  • Salaatinlehtiä
  • Sipulia renkaina
  • Punaviinietikkaa
  • Sokeria
  • Suolaa
  • Öljyä
  • Sitruunaa
  • Friteerattuja ahvenfileitä

Anna sipulirenkaiden tekeytyä sokerilla, suolalla ja öljyllä maustetussa punaviinietikassa vähintään muutaman tunnin ajan. Paahda reissumies-viipaleet leivänpaahtimessa ja kokoa hampurilainen.

PURKKISÄRKI

  • 1 kg perattuja ja paloiteltuja särkiä
  • 1-2 dl ketsuppia tai tomaattipyreetä
  • 1-2 dl öljyä
  • 2-3 sipulia paloiteltuna
  • suolaa, kokonaisia pippureita, laakerinlehtiä, tilliä

Perkaa särjet huolella (suomusta, leikkaa kaikki evät, pää ja pyrstö pois ja pese kala sisältä esim. hammasharjalla) ja paloittele sopiviin annospaloihin.

Yllä olevaan perusohjeeseen voit lisätä muutakin mieleistäsi, esim. valkosipulia, oliiveja, kaprista, chiliä, pekonia.

Lado kalan palat puhtaisiin lasitölkkeihin ja lusikoi sekoitetut maustenesteet, laakerinlehti ym joukkoon niin, että purkki täyttyy 2/3. Näin ei sisältö pursua ulos kypsymisen aikana. Kierrä kannet tiukasti kiinni ja laita purkit ritilälle kylmään uuniin. Säädä uunin lämpötila 120 asteeseen ja anna muhia 4-5 tuntia kalojen koosta riippuen. Käännä sitten uunin termostaatti nollaan ja anna säilykkeiden jäähtyä hitaasti uunissa (näin purkit eivät halkea). Säilytä jäähtyneitä säilykkeitä kellarissa tai jääkaapissa.

HAUKI-WALLENBERG

  • 0,5 kg                 haukifileetä
  • 2 dl                     kuohukermaa
  • 1 dl                     ranskankermaa
  • 15 g (1 rkl)         suolaa
  • sitruunan kuorta
  • vaaleaa leipää
  • kasviöljyä
  • voita

Laita nahattomaksi ja ruodottomaksi fileoitu hauki tehosekoittimeen ja lisää suola.

Sekoita tasaiseksi massaksi.

Lisää kerma ja ranskankerma ohuena nauhana joukkoon. Raasta puolikkaan sitruunan keltainen kuoriosa ja sekoita massaan. Halutessasi voit lisätä joukkoon myös veitsellä pieneksi pilkottua katkarapua tai esimerkiksi pieniä kuhapaloja, yrttejä (esim. tillisilppua) sekä pippurirouhetta.

Nosta massa kulhoon ja laita jääkaappiin hetkeksi. Pilko tällä aikaa tuoreesta vaaleasta leivästä pieniä kuutioita astiaan.

Muotoile sitten ruokalusikalla sopivan kokoisia palloja kalamassasta ja pudota ne leipäpalojen joukkoon. Pyörittele ja liikuttele palloja varovasti niin, että leipäpalat tarttuvat tasaisesti kalapallojen pintaan.

Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja lisää öljy. Paista leivitettyjä kalapalloja niin, että ne saavat kauniin ruskean värin. Voit tässä vaiheessa vielä painella paistoksia pihvin muotoisiksi. Kun pinta on molemmilta puolilta paistunut, lisää pannulle runsaasti voita nokareittain. Anna pihvien paistua runsaassa voissa kypsiksi. Mikäli haluat, voit tehdä loppukypsennyksen myös uunissa laittamalla pihvit 5-8 minuutin ajaksi 180 asteiseen uuniin.

SIMPPELI MADEKEITTO

  • 1l kalalientä
  • 10 maustepippuria
  • laakerinlehti
  • 2 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • purjosipulia
  • 6-8 perunaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • voita
  • suolaa
  • tilliä
  • nyljetty made

.Laita nyljetty made litraan kiehuvaa vettä. Lisää kalaliemikuutio, kymmenkunta maustepippuria ja laakerinlehti ja anna kiehua kunnes kala on kypsää (noin 15 minuuttia). Laita halutessasi maksa sekaan niin, että se kiehuu noin 5 minuuttia.

Nosta kala liemestä ja ruodi se huolellisesti. Kuullota pannulla pari pilkottua porkkanaa, silputtu sipuli ja pätkä purjoa, lisää 6-8 pilkottua perunaa ja kypsennä ne sen jälkeen keitinliemessä. Kun juurekset ovat kypsiä, lisää kalapalat, maksa, pari desiä kermaa ja nokare voita joukkoon. Anna kiehahtaa ja lisää tarvittaessa suolaa. Koristele keitto halutessasi tuoreella silputulla tillillä.

Bon apetit!

MAAILMAN PARAS KUHAKEITTO

  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • oliiviöljyä
  • puolikas purjo
  • puolikas fenkoli
  • muutama peruna
  • porkkanaa
  • selleriä
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 prk ranskankermaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 8 dl kalalientä
  • tuoretta persiljaa ja basilikaa hienonnettuna
  • kuhaa

Pilko pari sipulia ja valkosipulin kynttä, puolikas purjo ja kuutioi puolikas fenkoli, selleriä ja muutama peruna ja porkkana. Kuullota ne öljyssä ja lisää pari ruokalusikallista valkoviinietikkaa. Kaada joukkoon 8 dl kalalientä ja pari desiä kuivaa valkoviiniä (loput kokille).

Anna kiehua, kunnes juurekset ovat lähes kypsiä. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää sitten joukkoon kerma, 1 prk ranskankermaa ja ruodottomat kuhapalat. Maista suola. Kun kala on kypsää, viimeistele keitto tuoreella basilikalla ja persiljalla.

Bon apetit!

TÄYTETYT SESAM-AHVENET

  • nahattomia ahvenfileitä
  • seesaminsiemeniä
  • kananmunaa
  • suolaa
  • valkopippuria

täyte:

  • katkaraputuorejuustoa
  • silputtua katkarapua
  • ruohosipulia
  • suolaa
  • sitruunamehua
  • paistamiseen voita
  • pinnalle silputtua tilliä ja vähän sitruunamehua

Valmista täyte. Sekoita ainekset keskenään ja tarkista maku. Suolaa ja pippuroi ahvenfileet, anna maustua mieluusti muutama tunti. Pyöräytä ahvenfileet kananmunassa ja seesaminsiemenissä.

Paista fileet kuumalla pannulla nopeasti, mutta varo paistamasta kaloja kuiviksi. Levitä paistetun fileen päälle haluttu määrä täytettä ja paina päälle samankokoinen file. Näin syntyy täytettyjä pihvejä.

Purista lopuksi päälle vähän sitruunamehua ja silppua päälle vähän tilliä. Tarjoa lisukkeena perunaa ja uunijuureksia.

PILKKISAALIISTA KALASIPSEJÄ TAI KUIVAKALAKEITTOA

Kävitkö pilkillä ja kaipaat ohjeita pikkukalan käyttöön? Kysyimme viime syksynä hoitokalastussaalista noutaneilta reseptejä kalan käyttöön. Alla Elina Ignatiuksen reseptit, jotka ovat peräisin Pohjois-Karjalasta.

KALASIPSIT

  • Perkaa kalat ja puolita suurimmat pituussuunnassa. Voit poistaa selkäruodon, mutta se ei ole välttämätöntä. Laita suolaa kaloihin ja anna maustua joitakin tunteja jääkaapissa.
  • Lado kalat uunipellille (leivinpaperin kanssa tai ilman).
  • Kuivata kalat miedolla lämmöllä täysin rapeiksi.

Näin saat vanhan ajan sipsejä, jotka säilyvät hyvin ja maistuvat erityisesti lapsille. Pienet ruodotkaan eivät haittaa.

KUIVAKALAKEITTO

  • 3-4 kpl perunoita
  • 1/2 sipulia
  • 1 kkp rikottuja ohraryynejä
  • suolaa
  • pippuria
  • vettä
  • kuivattuja särkiä

Kuori ja kuutioi perunat ja sipuli. Pieni kalat. Keitä perunat, sipuli ja ohraryynit puolikypsiksi mausteisessa vedessä, lisää kalat. Anna kiehua kypsäksi. Tarkista maku.