Vanajanselkä – ahvenaitta ja kuulu kuhavesi

ahven

Ahven

Tuskin yksikään pilkkijä on joutunut lähtemään Vanajanselältä ilman ahvenia. Alueella järjestetään myös lukuisia pilkkikilpailuja. Vaikka Vanajan talvinen ahven on useimmiten pienikokoista, nousee sitä runsaasti. Kilpailuissa vikkelimmät pilkkijät nostavat jäälle lähes 20 kiloa ahvenia. Pikkuahvenet ovat omiaan vaikkapa kalakukkoon, mutta kokeneet pilkkijät tavoittelevat selkävesiltä myös paistinpannuun kelpaavia ajoahvenia. Hämäläiseen tyyliin siiman päähän solmitaan usein tasapainopilkki, mutta vielä yleisempi viehe on pystypilkki pienellä värikoukulla varustettuna. Erityisen varma väline on tapsipilkki, jossa mormyska ripustetaan vaaksanmittaiseen siimaan pystypilkin alapuolelle. Syötiksi kelpaa kärpäsen- tai surviaisentoukka. Parhaat tärppipaikat löytyvät Vanajanselän matalikoilta ja loivasti syveneviltä rannoilta.

Suuret Vanajanselän ahvenet ovat kesällä huomattavasti helpommin narrattavissa kuin talvella. Paras aika niiden pyyntiin on loppukesä ja syksy. Silikonista valmistettua viehettä, jigiä, kannattaa heitellä kivikoissa sekä niemen- ja saartenkärkien nopeasti syvenevissä rinteissä. Varsinaiset körmyniskat saadaan uistelemalla. Pienet syvännevaaput toimivat hyvin vedenalaisilla karikoilla ja niiden liepeillä. Haukia ahvenenuistelun lomassa nousee usein kiusaksi asti.

kuha

Kuha

Vanajanselkää on mahdoton sivuuttaa puhumatta kuhasta. Ehdottomasti varmin tapa napata kuhapaisti on uisteleminen kesällä. Mitä lämpimämpi vesi, sitä parempi syönti. Perinteisesti siimaan kiinnitetään keskikokoinen vaappu ja sen eteen yksi tai useampi painouistin. Myös painavaa jigiä kannattaa kokeilla painouistimen tilalla. Hyviä kesäsaaliita saadaan ainakin Keisan saaren ympäriltä, Lusinselältä sekä Suntista heti Vanajaniemen länsipuolelta. Yleensä kuhaa uistellaan illalla ja yöllä, mutta Vanajalla se nappaa hyvin myös päiväsaikaan. Selkäveden kuhanuisteluopeilla pärjää hyvin myös vesistön kapealla reittiosuudella Lepaalta Kernaalanjärvelle saakka.

KALASTUSLUVAT:

 • Vanajanselän kalatalousalueen yhtenäislupa. Lupa-alue (n. 11 000 ha) käsittää valtaosan Vanajanselästä sekä Rauttun-, Makkaran- ja Kärjenniemenselän.
  Luvanmyyjillä on esite alueesta. Yksi lupa oikeuttaa käyttämään enintään kahta viehettä (yhdellä henkilöllä voi olla useita lupia). 15 e/vuosi
 • Tyrvännön kalastusyhdistyksen lupa
  Lupa-alue (n. 4 000 ha) käsittää Vanajanselän itäpuolisia alueita.
  Luvanmyyjillä on kartta alueesta. 10 e/vuosi, 4 e/viikko
 • Lisätietoa Vanajanselän kalatalousalueesta: www.vanajanselka.fi

VENEENLASKUPAIKKA:

Vanajanselällä veneenlaskupaikkoja on Vanajaniemessä (kartta), Kalvolan kunnan virkistysalueella ja Viidennumerolla.

LUPIEN MYYNTIPAIKAT:

 • Lepaan Savipaja, Lepaa, puh. 0400 497 717 tai 040 7177 196 (molemmat luvat)
 • Ilolan maatilamatkailu, Metsäkansa, puh. (03) 588 9227 (ainoastaan kalastusalueen yhtenäislupa)
 • Neste Oil Toijala, puh. (03) 542 4230
 • Sportia Valkeakoski, puh. 045 648 2222
 • Jutikkalan kartano, Valkeakoski p. 040 517 5432
 • Lomakoti Järvelä, Haukila puh. 045 133 9460
 • Kalastuslupapalvelu netissä: www.ostaluvat.fi
 • Maksut suoraan tilille:
  Valkeakosken op FI78 5494 0920 0014 78 (Kalastusalueen yhtenäislupa)
  Etelä Hämeen op FI87 5680 6140 0035 52 (Tyrvännön yhdistyksen lupa)

PALVELUT:

Kriipin lomamökit
Alikartanon Retulansaaren lomamökit