Tunnelmia Freshabit-LIFE -hankkeen alkaessa

Matti Nykäsen klassikkolause ”Elämä on laiffii” ilakoi varmaan yhden ja toisenkin EU:n LIFE-projektien kanssa tekemisissä olevan mielessä. Tuon omanlaisensa sanataiteilijan mietteiden virrasta voidaan näköjään ammentaa pari lausetta myös erityisesti järvihankkeisiin: paikoilleen jämähtämisestä varoittava ”Kun ihminen nukkuu, sille ei tapahdu mitään. Mutta kun se ei nuku, se voi saada vaikka kalan” ja muutoksiin myönteistä suhtautumista opastava ” Sauvakävelin siellä järvellä ja opin avantouinnin”.

Tässä sitä ollaan, jo kolmen päivän ajan viisastuneena FRESHABIT LIFE IP:n Vanajavesiosion projektikoordinaattorina. Kohdejärvien nimet ja sijainti kartalla ovat suunnilleen hyppysissä ja samoin mieleen on tarttunut joitakin erityispiirteitä lähes jokaisesta järvestä.

Alkuasetelma on mainio: vaikka koko projektin määrärahoja on hakuprosessin aikana jouduttu karsimaan, silti käytettävänä on mukava summa RAHAA. Rahan lisäksi on AIKAA; jos kaikki menee odotetusti on projektin kokonaiskesto kuusi vuotta – lähes iäisyys verrattuna moniin nykypäivän lyhyisiin hankkeisiin. Seuraava tärkeä pointti on SUUNNITTELU ja projektin suunnitelmat näyttävät todella hyviltä.

Nämä kolme perusasiaa ovat niin hyvällä mallilla kuin vain toivoa voi. Neljäs perusasia on varmastikin YHTEISTYÖ joka tällä hetkellä myös vaikuttaa varsin toimivalta monella eri tasolla. Halua kuunteluun, yhteistyöhön ja muiden toimijoiden näkökohtien ymmärtämiseen tarvitaan nyt ja koko projektin ajan. Silloin projektin tarinasta tulee onnellinen ihan kaikille: sekä järviluonnolle että ihmisille.

Hankekoordinaattori
Eeva Einola
eeva.einola@vanajavesi.fi

Lainaukset: https://fi.wikiquote.org/wiki/Matti_Nyk%C3%A4nen, viitattu 21.1.2016

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}