Siirrymme avovesiaikaan, kiinnittäkää turvavyönne!

Kevät on vesistöissä äkkinäisten ympäristömuutosten vuodenaika. Kaikki muuttuu nopeasti. Valo, lämpötila, happipitoisuus, ravinteet. Järven asukkaat viettävät talvensa lähes pimeässä, +4oC-0oC lämpötilassa. Ravinteita ja sitä myöden ravintoakin on niukemmin tarjolla. Onneksi kylmyys hidastaa vaihtolämpöisten otusten elintoimintoja niin, ettei niitä juuri nälkä paina. Talven aikana järven plankton, pohjaeläimet – ja kalatkin – lähinnä selviytyvät. Ne eivät juuri kasva tai lisäänny. Maan ollessa jäässä ja lumen peitossa, purojen ja jokien tuomat ravinnevirrat ovat alhaisimmillaan. Kilpailua elintilasta, ravinteista ja ravinnosta on vähemmän kuin kesäaikaa. Myös petoja on vähemmän.

Mutta kevään koittaessa kaikki muuttuu kertaheitolla. Lisääntyvä valo saa ensimmäiset leväkukinnat syntymään jo lumettomaksi muuttuneen jään alle. Purot alkavat tuoda sulamisvesien ravinteita järviin. Veden lämpötila nousee, ja sitä myöden vaihtolämpöiset saavat potkua puuhiinsa.

Jäiden lähdettyä alkaa vesimassat sekoittava kevättäyskierto, joka myllää uutta happea alusveteen ja pohjalle kertyneitä ravinteita valoisaan pintakerrokseen. Vesieliöiden koko maailma muuttuu ankiosta paratiisiksi.

Ihmiset odottavat haukien kutuaikaa tai talviturkin heittämistä ensimmäisellä uimareissullaan. Pinnan alla on samaan aikaan menossa vuoden kiivaimmat hetket. Lepomuotoina tai -munina pohjasedimentissä talvehtineet planktoneliöt kuoriutuvat ja ryhtyvät nopeasti lisääntymään. Monet ryhmät voivat lisääntyä myös partenogeneettisesti ilman aikaa vievää parinmuodostusta. Kylmää vettä sietävät leväryhmät ottavat nopean lisääntymispyrähdyksen, eläinplanktonin määrä kasvaa pian perässä. Kilpailu resursseista alkaa saman tien.

Keskikesään mennessä nousukausi voi olla jo ohi, vapaana olevien ravinteiden runsaus käytetty kiivaaseen kasvuun ja sidottu biomassaan. Sitten pitääkin varrota että hajotusprosessit vapauttavat kierrossa olevia ravinteita uudelleen kiertoon. Ja samalla varoa ettei joudu itse syödyksi.

Kun sinä pääset rentoutumaan avovesikauden ensimmäiselle kalareissulle hiljaiselle järvenselälle, on pinnan alla menossa kiivas syntymän, kasvun ja kuoleman sykli. Tervetuloa kesä!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}