Jäätävän upeaa


Avantouimari tietää miltä tuntuu, kun nappailee piristäviä ja rauhoittavia yht`aikaa. Se kihelmöinti iholla ja sisältä huokuva lämpö on tunne, joka koukuttaa ja saa ihmisen takaisin hyiseen veteen kerta toisensa jälkeen. Muistan jo lapsena Partiolippukuntamme talvileireillä, kun saunasta kirmasimme järven jäälle ja juoksimme nakupelleinä pitkän lenkin ennen avantoon pulahtamista. Se ihanan raukea ja samalla kaikkia aisteja herkistävä mielihyvän tunne saatteli meidät rauhalliseen ja syvään uneen vauhdikkaiden ja toiminnallisten leiripäivien päätteeksi.

Edellä kuvattuja aistimuksia tukee Oulun yliopiston termobiologian dosentti Pirkko Huttusen tutkimus avantouinnin ja kylmän fysiologisista vaikutuksista. Huttusen mukaan avantouinti tasapainottaa adrenaliinitasoa niin, että korkealla olevat pitoisuudet laskevat ja matalalla olevat nousevat. Siksi avantouinnin koetaan sekä rauhoittavan että virkistävän – tarpeen mukaan. Avantouinti kiihdyttää myös beetaendorfiinin eli mielihyvähormonin eritystä, ja se viettelee avantoriippuvuuteen: elämys on saatava aina uudestaan.
Koukkuun on jäänyt myös työkaverini Minna, joka on harrastanut avantouintia jo kuuden vuoden ajan säännöllisesti. ”Avantoon voi mennä hukuttamaan kaikki murheet”, hän toteaa. Säännöllisen uinnin etuja on sen terveysvaikutukset ja se, kun keho rentoutuu jo avantoon mennessä eikä hengitys salpaudu. Flunssa on harrastuksen aloittamisen jälkeen ollut menneen talven lumia. Nautinnollisinta kylmään veteen pulahtaminen on, kun keho on valmiiksi lämmin esim. hikiliikunnan jälkeen. Turvallista on harrastaa avantouintia kaverin kanssa ja myös sosiaalisena tapahtumana se on vertaansa vailla. Harrastuksen aloittamiseen tarvitset ainoastaan rohkean mielen, neopreenihanskat ja –tossut sekä pipon!

Mikäli haluat tutustua tähän jäätävän upeaan harrastukseen syvällisemmin, on Pasi Heikuran, Pirkko Huttusen ja Taina Kinnusen Hyinen hurmio – avantouimarin käsikirja hauska ja käytännöllinen opus.

Käytännössä voit harrastukseen tutustua esimerkiksi sivuiltamme löytyvillä hämäläisillä avantouintipaikoilla.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}