Tapaus Arresø

Asuin vuosituhannen vaihteessa useamman vuoden ajan Tanskan suurimman järven, Arresøn tuntumassa. Järvi siinsi vihreänä kauniin, kumpuilevan maiseman keskellä, tuskin rantapeltojen vehreydestä erottuen. Uimaan ei ollut mitään asiaa. Järvi oli ollut uintikiellossa vuodesta 1979.

Mieheni muistaa, kuinka he 1980-luvun lukiolaisina kävivät järvellä mittaamassa näkösyvyyttä. 30-senttinen valkoinen näkösyvyyslevy hävisi näkyvistä 30 sentin syvyydessä. Järvi lemusi ja kalat kuolivat.

Arresøn kohtalo on ollut kova. Alun perin se oli vuono, jonka luonnonkatastrofi erotti merestä 1500-luvulla. Kalutuista ja kaadetuista tammimetsistä liikkeelle lähtenyt lentohiekka peitti alleen yhden maalaiskylän ja sulki Arresøn meriyhteyden.
Uuden lasku-uoman järvi sai 1700-luvulla, kun kuningas määräsi sotilaat ja ruotsalaiset sotavangit kaivamaan kanavan järveltä merelle.

1920-luvulla ensimmäinen kaupunki alkoi johtaa jätevetensä Arresøhön. Myöhemmin saman tekivät kaikki alueen kaupungit. Järveen laskevista joista tuli viemäreitä. Matala, vähävetinen järvi rehevöityi nopeasti. Tulivat levämassat, uintikiellot, kalakuolemat, metaanin löyhkä rantojen omakotitaloalueille.

Onneksi asiaan reagoitiin. Siksi Arresøllä menee nykyisin jo hieman paremmin. Putsareiden rakentaminen ja valuma-alueen kuivattujen järvien palauttaminen on vähentänyt Arresøn fosforikuorman kymmenesosaan. Näkösyvyyttä on parhaimmillaan jo 50 cm. Mutta toipuminen on hidasta. Tanskan vesientilakartalla Arresø loistaa kirkkaan punaisena, sen tila on edelleen huono. Uintikiellossa se on ollut nyt jo 35 vuoden ajan.

Mitä Arresøn tapaus on minulle opettanut? Sen, että vesienhoito vaatii kärsivällisyyttä. Luonto ei vuosikymmenten tai vuosisatojen kovista kokemuksista hetkessä toivu.

Nykyisin Tanskassa käydessä katselen toiveikkaana Arresøn vielä vihertävää sineä ja seuraan mielenkiinnolla palautettujen järvien tekeytymistä. Pidän yllä optimismia. Kyllä me Arresøssä vielä jonain päivänä uimme.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}