Vettä, rantaa kalliimpaa…

Näin kesän kynnyksellä väki heräilee miettimään loman viettoa, mökkeilyä, veneilyä, pieniä kotimaan reissuja, uimarantoja tai kalakaverusten viikonlopputurneita. Tavallisia asioita, joissa kaikissa liikkuu myös rahaa. Mökkitontti on tietenkin kalliimpi jos se sijaitsee rannalla. Vene ja sen ylläpito maksaa. Viikonlopun matkailukohde valitaan usein alueen houkuttelevuuden ja siellä tarjolla olevien palveluiden mukaan. Yöpymiset, ruokailut, bensat, palvelut ja sisäänpääsymaksut jättävät kohteeseen tuloja. Uimaankin mennään usein autokyydillä ja lähikioskilta ostetaan jäätelöt. Ja kas, muutama euro vaihtoi omistajaa.

Kesänvietossa ja matkailussa vesistöillä ja niiden kunnolla on merkitystä. Jo sillä, että järvi on rannassa, on suuri taloudellinen vaikutus alueen houkuttelevuuteen. Jos vesistö on hyväkuntoinen ja kalaisa, se nostaa entisestään tonttien hintaa, vuokramökkien kysyntää ja kalastus- ja veneilyvuorokausia.
Suomen ympäristökeskus SYKE veti vuosina 2010-2013 EU:n Life+ -ohjelmasta rahoitettua GisBloom-nimistä hanketta, jossa tehtiin monen muun toimenpiteen lisäksi laskelmia pilottialueiden vesistöjen virkistyskäytön kustannusvaikutuksista. Vanajaveden vesistöalue oli mukana hankkeessa yhtenä pilottialuista. Saimme arvion siitä, minkätasoista rahallista hyvää vesistöt tuottavat aluetaloudelle ja millainen on rantakiinteistöissämme kiinni olevan pääoman arvo.

Nykytilanteessa Vanajaveden alueen vesistöjen virkistyskäyttöarvosta suurin siivu menee rantakiinteistöjen arvolle, jonka laskettiin olevan noin 9,2 milj.€ vuodessa. Jos vesistömme olisi nykyisen tyydyttävän sijasta hyvässä tilassa, vuotuiseen pottiin tupsahtaisi oitis 200 000€ lisää. Hyvä tila tässä laskelmassa olisi tavoitettu silloin, kun järven fosforipitoisuus olisi keskimäärin < 25 mg/m3. Erinomaisessa ekologisessa tilassa olleessaan kiinteistöjen kokonaisarvo olisi jo 10,5 milj. €/v. Laskelmissa arvioidut muut vesiin liittyvät hyödyt arvioitiin nykytilaisessa vesistössä tuovan alueelle n. 580 00€/v. Summa nousisi 85 000 €/v jos vesistö olisi erinomaisessa tilassa.

Ajatelkaa, vesistökunnostus ja vesien tilaan vaikuttaminen on rahallisestikin vaikuttavaa ja kannattavaa! Hyvää mieltä, kauneutta, iloa ja terveyshyötyjä, joiden euromääräiseksi muuttaminen on jokseenkin mahdotonta, tulee edellisten lisäksi kaupanpäälle. Voimme hyvällä omallatunnolla jatkaa ponnisteluja vesiemme tilan kohentamiseksi. Myös uusi hallitusohjelma viittaa vahvasti mm. sinisen biotalouden kehittämiseen. Kiinteistöjen omistajien saamaan arvonlisän lisäksi jokainen vesillä tai rannoilla vietetty päivä, ongittu ahven, palkattu kalastusopas tai rantaterassilla nautittu huurteinen koituu aluetaloutemme parhaaksi.
SYKEn hankeraportti löytyy verkosta osoitteesta http://hdl.handle.net/10138/41111. Se sisältää virkistysarvolaskelmien lisäksi paljon muutakin mielenkiintoista asiaa Vanajaveden, ja muiden ympäri Suomea sijaitsevien pilottialueiden, vesistöjen nykytilasta ja tulevaisuudesta.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}