Vesi matkaa Vanajavedellä

”Tätä ei vaan voi jättää välistä”, toteaa hämeenlinnalainen opettaja innostuneesti aloittaessaan viime viikolla ekaluokkalaistensa kanssa Veden matkassa –retkipäivää Verkatehtaalla. Hän on ollut mukana melkeinpä jokaisella kerralla kun olemme alakoululaisten retkipäiviä järjestäneet, oppilaat vain ovat aina välissä vaihtuneet uusiin.

Viime keväänä tämä opettaja joutui jättämään retkipäivät väliin, kun ne järjestettiin ensimmäistä kertaa kiertävänä versiona maakunnan syrjäisemmissä kouluissa. Tänä syksynä retkipäivät kuitenkin palasivat takaisin Vanajaveden ääreen, Verkatehtaalle ja Varikonniemeen. Kahden viikon ajan rannalla riitti hulinaa, kun pienet vesitutkijat pyydystivät taidokkaasti rantavedestä sekä isoja että pieniä vedeneläviä.

Taide- ja tiedepainotteisten retkipäivien suosio on yllättänyt ja ilahduttanut meidät järjestäjät, mutta myös muistuttanut, kuinka suuri tarve tällaiselle toiminnalle on. Koulujen määrärahojen supistuessa ei bussikuljetus edes ilmaiseen tapahtumaan ole itsestäänselvyys. Juuri tästä syystä tarjosimme viime keväänä myös hieman kauempana sijaitseville pikku kouluille mahdollisuuden ottaa osaa retkipäiviin ja veimme retkipäivän vesinäytteenottoineen ja mikroskooppeineen suoraan kouluille. Palaute oli erittäin myönteistä sekä opettajilta, oppilailta että vanhemmilta.

Retkipäiviä tullaan kehittämään yhdessä Operaatio Sammaleisen kanssa ja tarjoamaan niitä – mikäli mahdollista – yhä laajemmalle alueelle Hämeenlinnan kouluja ja tuttuja opettajia unohtamatta. Tätä me haluamme tehdä tulevaisuudessakin.

Tätä mekään emme halua jättää välistä.

Heidi Kontio
Projektisihteeri heidi.kontio(at)hame.fi

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}