Vesi, kamera ja Pentti

Huikean oranssi auringonlasku Renkajärvellä, suloiset poutapilvet Kaartjärvellä ja suvituulessa suhiseva kaislikko Pääjärvellä.

Valokuvaaja Pentti Mansukoski on nähnyt ne kaikki. Ja Vanajavesikeskuksen verkkosivuilla näet sinäkin.

Vanajavesikeskuksen nettisivut uudistuivat vuodenvaihteessa. Visuaalinen ilme rakennettiin Mansukosken ainutlaatuisesta kuvapankista. Hän on kuvannut Vanajavesikeskukselle kuvagallerian Vanajaveden latvajärvistä ja Kernaalanjärvestä.

Mies, kamera ja kanootti ovat kiertäneet Vanajavesistön huikeita maisemia pari kesää. Lisäksi kuvagalleriaan kuuluu muutamia pakkasenkirpeitä otoksia. Ensi suvena Mansukoski jatkaa vesistöjen kuvaamista Loppijärvellä.

Mansukosken into ja vimma valokuvaukseen syttyivät hänen kesämökillään Renkajärven rannalla. Mökkijärven maisemista syntyi kuvakirja Karu ja kivinen vuonna 2011.

– Sain Vanajavesikeskuksen Mika Soramäeltä hyvää palautetta, että minun kuvissani on jokin erityinen juttu, oma fiilis, Mansukoski kertoo.

Pari vuotta sitten hän jätti palkkatyönsä pankkialalla ja ryhtyi toteuttamaan haavettaan valokuvaamisesta. Kuvien taika huomattiin myös kansainvälisissä valokuvanäyttelyissä: Mansukosken töitä on tähän mennessä hyväksytty yli 20 näyttelyyn 15 eri maassa.

Hämeenlinnassa nähtiin viime syksynä hänen valokuvanäyttelynsä Käsin tehty Wetterhoffin talossa. Tänä vuonna hämäläisiä hemmotellaan kiertävällä Viestejä Vanajavedellä –näyttelyllä. Se on parhaillaan Tervakosken yhteiskoulussa.

– Kuvausretkeni ovat yleensä lyhyitä. En tee päiväkausien reissuja, Mansukoski kertoo.

Olennaista tunnelmallisten kuvien synnyttämisessä on silti maltti, odotus ja aika.

Esimerkiksi viime keväänä Mansukoski lähti kamera kaulalla kävelemään Renkajärven-mökiltään Löyttysuolle.

Hän istahti hakkuuaukealle hirvenmetsästäjien passipaikalle.

–Ensin tuntui, ettei mitään tapahdu. Yhtäkkiä kalasääksi lensi ohi. En ollut nähnyt sellaista koskaan ennen. Seuraavaksi näin isolepinkäisen! Mitä pidempään malttaa olla, sitä enemmän näkee vinkeitä juttuja.

Pentti Mansukoski on Renkajärven suojeluyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja.

– Vanajavesikeskus tekee hyvää työtä ja sitä pitää tukea. Siksi haluan itsekin olla tukijoukoissa mukana.

Kiertävä Viestejä Vanajavedellä –näyttely:

  • 10.2.–17.3.2014 Tervakosken yhteiskoulu
  • 17.3.–22.4.2014 Parolan lukio
  • 22.4.–11.8.2014 Evokeskus
  • 11.8.–15.9.2014 Valkeakosken lukio

[button href=”https://www.vanajavesi.fi/2018/wp-content/uploads/2014/03/hameen_sanomat_020314.pdf” align=”left”]Mansukosken henkilöhaastattelu Hämeen Sanomissa[/button]
[button href=”http://elfhill.fi” align=”left”]Mansukosken blogi[/button] [button href=”https://www.vanajavesi.fi/viesteja-vanajavedella-kiertava-nayttely-jalleen-liikkeella/” align=”left”]Viestejä Vanajavedellä –näyttely[/button]

 
 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}