Värittömän miehen vaellusvuodet tuovat hänet Vanajaveden laaksoon

Syyskuun alussa suomeksi julkaistiin tunnetun japanilaisen Haruki Murakamin kirja ”Värittömän miehen vaellusvuodet”. Kirjan päähenkilön Tsukuru Tazakin matka suuntautuu kohti Suomea ja Hämeenlinnaa. Tsukurun nuoruuden ystävä Eri on perheensä kanssa suvun kesämökillä, joka kuvauksesta päätellen sijaitsee Vanajaveden laaksossa.

[quote]Haataisen mökki sijaitsi pienessä kylässä, jonne pääsi kulkemalla jonkin matkaa Hämeenlinnan kaupungista järven rantoja seurailevaa tietä…  Järvi jatkui kapeana ja pitkänä kiemurrellen kanavan lailla. Kymmeniä tuhansia vuosia sitten alueen yli vyörynyt jäävirta oli kai kaivertanut sen syvään.[/quote]

Kuvauksesta päätellen mökki sijaitsee Hattulan puolella. Vesi, laineet, luonto, vihreys ja aavat järvinäkymät. Esille nousee rauhallinen tunnelma, kesäajan kiireettömyys ja luonnon lähellä virkistäytyminen. Kirjassa kuvataan kauniisti suomalaista kesää, tuulen suhinaa koivikossa, veden välkettä ja veneen kolinaa laituria vasten. Mukana ovat myös paikallinen ruoka, kalastus ja käsityöt, erityisesti keramiikka ja musiikki.

[quote]Suomalaisen järven rannalla kuultuna tuo musiikki kiehtoi hieman toisella tavalla kuin tokiolaisessa kerrostaloasunnossa.[/quote]

Kirja päättyy vielä kuvaukseen:

[quote]Jäljelle jäi vain koivumetsikön halki puhaltavan tuulen suhina.[/quote]

Ensimmäisenä viikkona kirjaa myytiin Japanissa yli 1 000 000 kappaletta, ja se on jo käännetty usealle kielelle. Englanninkielinen versio julkaistiin elokuussa, ja kirjailijan faneja on jo vieraillut Hämeenlinnassa. Amerikassa asuva Murakami on kirjailijana hyvin suosittu. Hänen kirjoistaan on tehty useita näytelmiä ja elokuvia.

Kirja on Hämeenlinnan ja lähiseudun matkailulle ja myös Sibeliuksen juhlavuodelle kuin lottovoitto. Vastaava ”tuotesijoittelu” noin laajalevikkisessä mediassa olisi maksanut todella paljon. Nyt nähtäväksi jää, miten me osaamme tämän mahdollisuuden käyttää ja miten valmistaudumme toivottamaan matkailijat tervetulleiksi Vanajaveden äärelle.

Minna Takala
Aluekehitysasiantuntija/Senior Advisor
minna.takala(at)hame.fi

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}