Työharjoittelussa syksyllä

Opintoihin liittyvän työharjoittelun voi tehdä muulloinkin kuin kesällä. Opintojen edistymistä tarkastellessa huomasin keväällä, että tarvitsen lukuvuoden aikana vain kaksi moduulia opintopisteiden täyttämiseen. Alkusyksyn vesitekniikka ja tammi-helmikuun moduuli Mustialasta mahdollistavat loppusyksyn ja kevään viettämisen harjoittelussa. Kesälle saan toivottavasti opinnäytetyön ja valmistuminen ensi syksynä 3,5 vuoden opintojen jälkeen näyttää mahdolliselta.

Toivon, että koko Suomessa olisi mahdollista asua. Siihen tarvitaan maaseudun kehittämistä ja kehittämiseen sekä ideoita että rahaa. Siispä otin yhteyttä LounaPlussaan eli Forssan, Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän alueen maaseudun kehittämisyhdistykseen.

Paikalliset ihmiset haluavat kehittää kotiseutuaan ja hakevat Leader-rahoitusta paikalliselta toimintaryhmältä, jonka hallituksessa paikalliset ihmiset päättävät tuetaanko hanketta vai ei. Hallituksesta läpi menneet hakemukset lähetetään ELY-keskukseen, joka päättää rahoituksesta. Aivan nerokas toimintatapa!

Aloitin harjoittelun lokakuun puolivälissä kavereiden lepäillessä syyslomalla ja viimeinen työpäiväni on joulukuun 29. Vaikka koulussa istutaan paljon tietokoneen äärellä, ensimmäiset harjoitteluviikot tuntuivat selässä. Toin kotoa jumppapallon tuolin tilalle ja tuntemukset katosivat.

Vaihtelua toimistopäiviini ovat tuoneet hankepalaverit ja videokoulutukset sekä Helsingissä pidetyt kaksipäiväiset Leader-työn ajankohtaispäivät. Alun erinäisiin materiaaleihin tutustumisen jälkeen aloin selvittää millaisia kansainvälisiä hankkeita Suomessa on tehty viime tukikaudella. Selvityksen pohjalta tein kyselyn LounaPlussan alueen yhdistyksille. Ylen julkaistua Kuntatutkan perehdyin alueen kuntiin sekä vertasin niitä pohjalaiseen verrokkialueeseen. Viimeaikoina olen päivittänyt Juhlatalot-rekisteriä, johon seudun vuokrattavat juhlatalot on listattu.

Tunnen, että minut on hyväksytty osaksi porukkaa. Tosin LounaPlussalla on ennenkin ollut harjoittelussa tulevia ympäristösuunnittelijoita ja yksi työkavereistani on Forssan ensimmäisiä kekejä. Täällä on siis kokemusta harjoittelijoista ja tietoa siitä, mitä opiskelemme.

Sini Hakonen, tuleva ympäristösuunnittelija

HAMKin kestävän kehityksen koulutusohjelman opiskelijat kirjoittavat Kumisaapas-blogiin kerran kuukaudessa osana Yhteisillä aalloilla -hanketta.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}