Tietoa isosorsimon poistosta Hattulan Lehijärvellä

Hattulan Lehijärvellä noin vuosi sitten alkanut isosorsimon (Glyceria maxima) poistokokeilu jatkuu. Vuonna 2014 havaitun vieraslajin torjunta käynnistyi alueella kesällä 2016. Keväällä ja kesällä 2017 pressutusten vaikutusta parannetaan sekä arvioidaan.

Isosorsimoa istutettiin 1800-luvulla Suomeen lehmien rehuksi, karjalle kuitenkaan kelpaamatta. Tulokaskasvi on levittäytynyt ympäri Suomea vesistöjen kautta, vallaten kasvualaa alkuperäislajistolta. Isosorsimon torjunta on hankalaa kasvin aggressiivisen lisääntymisen ja sen muodostamien juuripaakkujen vuoksi.

Lehijärvellä pressutuskokeiluun kuuluu kolme erikokoista aluetta, kaksi alueista on luokiteltu Natura 2000 -alueeksi. Alueet ovat kooltaan 750, 400 ja 200 m2. Isosorsimokasvustojen poisto tehdään ensisijaisesti manuaalisesti peittämällä kasvustot pressulla kasvien tukahduttamiseksi. Natura 2000 -alueella toimimiseen on haettu Hämeen ELY-keskukselta poikkeuslupa. Sen mukaisesti suojelualueen pressut on asennettu jään päälle, jottei lintujen pesintärauhaa häiritä.

Kokeilun toimenpiteiden odotetaan vaikuttavan isosorsimokasvuston häviämisenä tai lajin leviämisen hidastumisena. Pressutuskokeilulla testataan myös eri pressutusaikojen vaikutusta kasvin kitkemiseksi. Pressun käytöstä isosorsimon poistamiseksi on saatu hyviä tuloksia Pirkanmaalla Ahtialanjärvellä. Pressutuksesta toivotaan toimivaa keinoa kasvin torjuntaan myös ranta-asukkaille.

Poistokokeilun virallisen esitteen näet tästä. Lisää tietoa isosorsimosta sekä muista vieraslajeista löydät klikkaamalla täältä.

Poistokokeilu toteutetaan yhdessä Lehijärven suojeluyhdistyksen kanssa. Kokeilua rahoittaa Yhteisillä aalloilla -hanke.

 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}