Syksyn ympäristökasvatuskuulumisia

Vanajavesikeskuksessa on tällä hetkellä käynnissä ilahduttavan monta ympäristökasvatushanketta: 3-luokkalaisille suunnattu Vesireppu kaikille, eskareiden Lähiluonnon ihmeitä Lounais-Hämeessä sekä perhehanke Kalan lumoissa. Lisäksi saimme viime vuonna OP Etelä-Hämeeltä ja OP Päijät-Hämeeltä lahjoituksen ympäristökasvatustyöhön, jonka turvin olemme vierailleet tähän mennessä Nihattulan koululla Hattulassa ja Jukolan koululla Riihimäellä. OP:n luontotuokiosta julkaisemme vielä erillisen artikkelin lokakuun puolella.

Vesireppu kaikille -hanke on jatkoa viime vuonna alkaneelle koulukiertueelle, jossa vierailemme Hämeenlinnan koulujen lähivesistöjen äärellä vetämässä vedentutkimustuokioita 3-luokkalaisille ja samalla esittelemme opettajille millaisia vesianalyysejä Vesirepun tutkimusvälineistöllä voi tehdä. Kouluille myös perustetaan oma havaintopaikka Järvi-meriwikiin, johon voi kirjata tutkimustuloksia talteen ja seurata oman lähijärven tilan kehitystä myös tulevina vuosina. Hämeenlinnan Rotary-klubit hankkivat viime vuonna alakouluille Vesireppuja, joita hyödynnetään myös hankkeen tuokioissa. Hankkeen toteuttajia ovat Vanajavesikeskus sekä HAMK ja hanketta rahoittavat Ympäristöministeriö sekä Vanajavesisäätiö.

Lähiluonnon ihmeitä Lounais-Hämeessä -hanke starttasi viime vuonna Forssasta ja lokakuussa päiväkotikiertuetta jatketaan Jokioisilla ja Ypäjällä. Eskareille järjestetään luontotuokioita Loimijoen varrella, joissa tutkitaan veden elämää ja lähdetään ongelle. Tuokioiden jälkeen lapset tekevät vesiaiheisia taideteoksia, joista kootaan näyttelyt paikalliskirjastoihin. Hankkeen toteuttajia ovat Vanajavesikeskus sekä HAMK ja hanke on saanut rahoitusta maaseuturahastosta Leader-ryhmä LounaPlussa ry:ltä sekä Vanajavesisäätiöltä ja HAMKista. 

Kalan lumoissa -hanke on suunnattu perheille ja hankkeessa järjestettiin elokuussa vedentutkimusta Hippaloilla ja Lammin biologisen aseman avoimien ovien päivässä sekä kalankäsittelyä Vanajavesikeskuksen Itämeripäivänä. Hanke vieraili myös 4H:n järjestämillä 8-luokkalaisten Metsäpäivillä ja Vanajavesikeskuksen rastilla oppilaat pääsivät analysoimaan Ahvenistonjärven tilaa. Kalan lumoissa -hanke saa avustusta kalastonhoitomaksuvaroista Pohjois-Savon ELY-keskuksen Järvi-Suomen kalatalouspalveluilta. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}