Smaragdinhohtoinen maailma

Helteinen heinäkuun päivä toimistolla? Ei tänään. Vuorossa on paljon hikisempi, mutta taatusti palkitseva kuvauspäivä järvellä. Eikä millä tahansa järvellä.

Lopella sijaitseva Iso-Melkutin on sukeltajien suursuosikki. Karun harjuluonnon keskellä kimmeltää smaragdinvihreä paratiisi. Pieni, syvä ja kirkas lähdepohjainen järvi. Vetovoima on helppo todeta itsekin: paikalla on sukeltajia Vantaalta, Tampereelta ja jopa Kuopiosta asti.

On kuuma. Todella kuuma. Kolmenkymmenen asteen helteessä tuntuu absurdille vetää päälle toppahaalari ja paksu kuivapuku. Jalassa puvun alla on villasukat. Ja sukelluslaitteet painavat selässä. Edes pulahdus veteen ei auta. Pintavesi kun on melkein yhtä lämmintä kuin ilma.

Viiden metrin syvyydessä helpottaa selvästi. Kymmenessä metrissä on enää suunnilleen saman verran asteita kuin syvyyttä. Nyt villasukat lämmittävät kivasti.

Aurinko välkehtii pohjan hiekassa ja siivilöityy kaatuneiden puiden rungoista. Rantavedessä ui ahvenparvi. Ja hauki. Ja toinen. Ne pysähtyvät hetkeksi ihmettelemään kameraa, jonka jälkeen lipuvat sulavasti eteenpäin kadoten lopulta sinisenvihreään vesipatsaaseen.

Veden alla avautuu toinen maailma, kaunis ja hiljainen. Kiireetön. Mieleen tulee vantaalaisen sukeltajan paidasta bongattu teksti: ”70% of the Earth is covered by water. Non diver? Enjoy your 30%. Or learn to dive.”

Heidi Kontio
Projektisihteeri heidi.kontio(at)vanajavesi.fi

Viestejä Vanajavedellä –hanke taltioi Vanajaveden valuma-alueen latvajärviä osana monipuolista viestintää. Lyhytelokuvat valmistuvat tulevan syksyn aikana, jonka jälkeen ne ovat katsottavissa Vanajavesikeskuksen nettisivujen kautta.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}