Poikani lähetti kesken koulupäivän tekstarin ”Sain ison särjen”. Mukana oli kuva hyvän kokoisesta särjestä jäällä. Se on pojan kolmas kalasaalis ikinä. Koululaisten pilkkipäivä Mikan ja Heidin johdolla oli ollut syksee.
Sain tekstarin sopivasti istuessani LUKEn järjestämässä seminaarissa, jossa pähkäiltiin sitä, miten saisimme särjet ja muut elintarviketuotannon sivuvirrat paremmin hyötykäyttöön. Tässä Uutta liiketoimintaa sivutuotteista (Uusivu) -hankkeen aloitusseminaarissa omenamehun tuottajat, koiranruuanvalmistajat, rehufirmat, porkkanankasvattajat, kalakauppiaat, lihayhtiön edustajat sekä tutkijat etsivät yhdessä ratkaisuja.
Hanke on startannut mukavan konkreettisella tasolla. Miten hyödyntää omenamehun tuotannossa syntyvää mäskiä, jossa on paljon siemeniä ja siemenkotien kalvoja? LUKEn koehallilla oli kehitetty konsti poistaa mäskistä siemenet ja muu ryönä, ja me pääsimme maistamaan sileää sosetta. Kyllä, se maistui edelleen omenalta ja oli ihan hyvää. Siitä saattaisivat leipomot hyvinkin kiinnostua. Ensimmäisistä kokeiluista on tietenkin vielä pitkä matka toimivaan logistiikkaan, Eviran hyväksyntään ja taloudelliseen kannattavuuteen, mutta uudet ideat ja avaukset innostavat eteenpäin.
Vanajavesikeskus on mukana Uusivu-hankkeessa, sillä me haluaisimme saada hoitokalastetut kalat parempaan hyötykäyttöön. Myös ammattikalastajien käsiin jäävät särjet ja muut arkiset kalat, jotka eivät kauppoihin kelpaa, ansaitsevat päästä ruokapöytiin, tai edes lemmikkien ruokakippoihin. Olisi niin ikään rapumaakunnan maineelle sopivaa, että arvokkaan herkkumme pois heitettävistä osista hyödynnettäisiin kaikki aromit. Toivottavasti hanke auttaa meitä lähemmäs tavoitteitamme.
Poikani särki päätyi ruokapöytään. Fileoin sen ja friteerasin pienoiset fileet pienessä kattilassa. Päälle suolaa. Se oli herkullista hyötykäyttöä.