Saavikaupalla särkeä

Lokakuun lopulla alkaa merkillinen luonnonilmiö vuodesta toiseen Loppijärven Vanhakosken luusuassa.

Kun vesilinnut alkavat tankata muuttomatkaa varten ja petokalat parveutuvat syksyisille saalistusretkilleen, tulee saaliskaloille kova kiire piiloutua. Koska Loppijärvessä ei ole syvänteitä mihin piiloutua, pakenevat särjet, salakat ja pikku lahnat järvestä lähtevään jokeen.

Lopen Vanhakosken tilalla asuva Osmo Törhönen havaitsi merkillistä liikehdintää patoaltaassa parikymmentä vuotta sitten ja koeverkotus vahvisti joen olevan täynnä kalaa. Verkkoja ei vedestä ehjänä saanut ylös!

Näin hoitokalastus alkoi Loppijärvellä 1990-luvun alussa. Kaikkien aikojen paras saalis, 108 000 kiloa, saatiin vuonna 1991. Tänä vuonna kalaa, pääasiassa särkeä, lahnaa ja salakkaa, pyydetään yhdellä avorysällä lokakuun ajan. Hoitokalastustalkoisiin osallistuvat mm. Loppijärven Ystävät ry sekä Lopen-kylän osakaskunta.

Vanajavesikeskuksen Viestejä Vanajavedellä –hanke järjesti viime lauantaina Hämeenlinnan lyseon eräretkeily- ja kalastuskurssilaisille talkoopäivän Loppijärvellä. 16 innokasta kasiluokkalaista pääsi kauhomaan kalaa avorysästä ja pakkaamaan saaliin lihalaatikoihin turkistarhalle kuljetettavaksi.

Pikkukalaa, lähinnä särkiä, nousikin rysästä yli 1500 kg. Muutamat saaliiksi joutuneet ahvenet matkasivat poikien mukana kotiin vietäviksi. Päivä oli varsin onnistunut saalismäärältään ja kokemuksena kaikille ainutlaatuinen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}