Raggareita ja hengailijoita

Entisenä kerrostaloasukkina olen rakastunut omakotitalon suomaan lintulautaan.Vietin joululomani katsellen ikkunasta jos jonkinlaisen höyhenkerän vierailua syöttöpaikalla. Vielä en mikään lintuasiantuntija väitä olevani, mutta pöydälleni on kerääntynyt pino lintukirjoja eri vuosikymmeniltä.

Mauri Kunnaksen Hullunkurinen lintukirja- löysi myös lintujenkatselupaikalleni ja itsekseni olen naureskellut koomisille kuvauksille vieraistani. Raggarina kuvattu närhi kun vaikuttaa luonnossa niin ujolta rajun olemuksensa alta. Ihanat pikkulintuparvet käyvät tietyssä järjestyksessä tiettyyn kellonaikaan, nappaavat siemenen ja liitävät pihakuusen oksalle syöpöttelemään. Mustarastas hengailee pähkinämurskan äärellä muista välittämättä. Se vetää vatsansa täyteen nautinnollisesti ja lopulta häipyy omille teilleen. Palokärki tulee muutaman oksan kautta ruokapaikalle ja tyynesti tarrautuu talipitkoon ja nakuttaa. Oiva-orava käy näppärästi nappaamassa muutaman pähkinän.. Aikaisemmin en ole kiinnittänyt huomiota kuinka eri tavoin linnut käyttäytyvät ja millainen hierarkia niillä on. Moneksi tunniksi jumitun katselemaan kaikkea tätä elämää ja nopeasti tyhjeneviä lautoja tunnen itseni onnelliseksi. Miten hyvä mieli voikaan tulla tarjotessa syötävää lähimetsän pikkuisille ja nähdessä kaiken niin läheltä?

Talviruokintaa aloittaessa on otettava monta asiaa huomioon. Ruokintaa tulee jatkaa koko talven kerran sen aloittaessa. On hyvä tarjota monenlaista laatua usealta syöttöpöntöstä, jotta kärhämiltä vältyttäisiin ja jokainen vieras saisi vatsansa täyteen.

Maassa olevissa syötävissä piilee salmonellavaara, joten lintuja tulee tarkkailla mikäli maahan aikoo laittaa tarjoiltavaa. Muutenkin ruokintapaikan hygieniasta on huolehdittava. Lähinaapureille on kohteliasta ilmoittaa ruokinnan aloittamisesta. Kuorettomat auringonkukan siemenet eivät roskaa niin paljon omaa pihapiiriä kuin kuorelliset, ne ovat tosin hiukan tyyriimpiä.

Suosittelen kaikille, joilla on mahdollisuus aloittaa tämä hauska harrastus. Ja niille ei omakotitaloissa asuville; jotkut taloyhtiöt on aloittanut lintujen talviruokinnan yhteistuumin. Ilman lupaa ei yksin tule taloyhtiön pihalle pystyttää lintulautaa. BirdLife Suomi Ry:n sivuilta tarkemmat ohjeet talviruokintaan: http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/talviruokinta.shtml .

Apri Lönnqvist
Kestävän kehityksen opiskelija

HAMKin kestävän kehityksen koulutusohjelman opiskelijat kirjoittavat Kumisaapas-blogiin kaksi kertaa kuukaudessa osana Yhteisillä aalloilla -hanketta.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}