Pojasta polvi paranee

Koulujen alku elokuussa aloittaa myös meillä Vanajavesikeskuksessa yhden syksyn mukavimmista tapahtumista, kalankäsittelykurssit.

Tänä vuonna järjestämme kalankäsittely- ja kalaruokakursseja ympäri maakuntaa ja ne ovat osa lähikalapiirimme toimintaa. Kaikista mieleenpainuvimpia ovat lapsille suunnatut kurssit, joita järjestää Mäkisen Petri Hämeen kalatalouskeskuksesta. Uskomatonta, kuinka nopeasti jo kolmosluokkalainen oppii fileointiveitsen turvallisen käytön ja kuinka pian pienet kädet oppivat irrottamaan pyöreästä kalasta upeat fileet. Päivän kruunaa ahvenfileiden leivitys ja friteeraus suussa sulaviksi herkkupaloiksi.

Pari viikkoa sitten Aseman koululla Urjalassa ohjasimme vitos-kutos –luokkalaisten toimintaa. Petrin demonstraation jälkeen sai jokainen lapsista oman ahvenen fileointilaudalleen, samoin fileointiveitsen. Ensimmäisten kalojen käsittely vaatii yleensä ns. ”kädestä pitäen” –ohjausta. Yhdellä luokan pojista oli kuitenkin mestarin otteet heti alusta alkaen. Hän käsitteli hetkessä viisi ahventa ja lopputuloksena oli täydellisiä fileitä.

Kysyin kaverilta, missä ihmeessä hän on oppinut noin taitavaksi kalankäsittelijäksi? Hän vastasi, että oli kolmosluokalla, eli pari vuotta aikaisemmin, käynyt järjestämämme kalankäsittelykurssin toisessa koulussa ja innostunut silloin asiasta. Tämä hieno käytännön palaute oli ainakin minulle yksi koko vuoden parhaista kokemuksista ja kannustaa edelleen jatkamaan arvokasta työtä lasten kanssa.

Samana päivänä sattui vielä kouluruokana olemaan kalapuikkoja ja voitte arvata, kumpi maistui paremmalta, päivän kouluateria vai itse alusta loppuun valmistetut friteeratut ahvenfileet!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}