Päivä Vanajalla

Viime viikolla oli vuorossa vähän erilaisempi työpäivä. Nimittäin kalastusreissu Hämeenlinnan lyseon 8-luokan kalakerhon kanssa Vanajavedelle. Kelikin oli onneksi sinä päivänä suotuisa. Järvi oli lähes tyyni ja viime viikkojen tuskaisista helteistä ei ollut tietoakaan. Tällä kertaa ilma oli mukavan raikas ja viileä.

Reissu ei alkanut kovinkaan ruusuisesti. Unohdin nimittäin ottaa kaikuluotaimen akun mukaan. Tässä vaiheessa pieni pelko hiipi puseroon, että mitenkäs tuleva kalareissu onnistuu nyt ilman kaikuluotainta. Ja vielä kun pitäisi toimia kalastusoppaana itselle suhteellisen tuntemattomassa järvessä ja kalojen saaminen olisi enemmän kuin toivottavaa. Kalastaminen ja erityisesti jigaaminen ilman kaikuluotainta kun on pahimmassa tapauksessa lähes sama juttu kuin suunnistaminen umpimetsässä ilman kompassia.

Onneksi hätä keinot keksii. Otin auton akun irti ja virittelin sähköpiuhat kumilenkeillä akun napoihin kiinni. Viritelmä ei ollut likaisen auton akun ja kuminauhaviritelmän kanssa erityisen nätti, mutta toimiva.

Kalastusreissu oli onnistunut ja kalaa tuli onneksi kaikille suhteellisen tasapuolisesti. Hienoa oli, että myös vähemmän aikaisemmin kalastaneet pääsivät kunnolla kalastuksen makuun. Saaliina oli suurimmaksi osaksi ahvenia ja särkiä ja yksi kuha. Myös muutkin kalakerhon venekunnat pääsivät kalojen makuun.

Sanoin myös reissun aikana pojille, että saavat viedä saaliskalat mukanaan kotiin vietäväksi. Kuitenkin kalojen perkauksen aikana pojat olivatkin jo lähteneet kiireellä kohti Hämeenlinnaa, joten kalat jäivät ”valitettavasti” itselle. No ei muuta kun kalat savustukseen ja syömään.

Eetu Muhonen
Harjoittelija vanajavesikeskus(at)vanajavesi.fi

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}