Ohhoh, mitä vesielämää!

Koululaiset tutustuvat järviveden eliöihin Veden matkassa –työpajoissa

Katiskaan on pikkuahvenien lisäksi uinut kookas lahna.

Inga Lamberg ei ole aikaisemmin nähnyt niin suurta kalaa.

– Siskoni sai kerran mato-ongella tosi ison kalan, mutta siinä oli hirveästi piikkejä, Peppilotta Mäkelä kertoo.

Eka- ja tokaluokkalaisilla on haavit auki sekä kuvainnollisesti että kirjaimellisesti, kun he ihmettelevät järviveden eliöstöä.

Veden matkassa –työpajaan osallistuvat koululaiset keräävät planktonhaavilla vesinäytteitä Vanajavedestä. Sen jälkeen he saavat tutkia näytteitä oikealla mikroskoopilla.

– Jokaisella lapsella loksahtaa suu auki, kun he näkevät, mitä kaikkea järvivedestä löytyy, kertoo työpajan ohjaajista Panu Villanen.

Hurjia juttuja mikroskoopissa

Panu Villanen opettaa työkseen alakoululaisia, mutta on koulutukseltaan myös biologian aineenopettaja.

– Elämä on itsessään paljon ihmeellisempää kuin mitä ihminen osaa kuvitella. Hurjimmatkin avaruustarinat ovat aivan lällyjä luonnonihmeiden rinnalla, Villanen innostuu.

Hän kuvailee mikroskooppisen pienten eläinten kirjoa niin laajaksi, että joukkoon mahtuu kaikenlaista eliötä kaunottarista hirviöihin.

– Esimerkiksi sinibakteerilla on kaasurakkuloita, joiden avulla ne voivat kellua. Korennon toukalla taas voi koko alaleuka lentää silloin kun se saalistaa.

Vesiensuojelua itse oppien

Veden matkassa -työpajojen tarkoituksena on kertoa vedestä ja sen suojelusta alakoululaisille konkreettisesti ja kiinnostavasti.

Järjestäjät ovat huomanneet, että nimenomaan eka- ja tokaluokkalaiset ovat otollisen ikäisiä vesiensuojelun ymmärtämiseen.

– Heillä ei ole rajoitteita käsitellä vesiensuojelua. He ovat avoimia ajatuksiltaan ja luonnon lähentäminen tulee juuri oikeaan saumaan, tanssija ja koreografi Kati Kotilainen sanoo.

Hän ja muusikko Petri Keinonen ohjaavat työpajapäivien aluksi Vanajaveteen liittyvän musiikki- ja tanssitunnin. Siinä lapset pääsevät syvemmälle vesiteemaan leikin, laulun ja tanssin kautta.

Keväällä Keinonen, Kotilainen ja Viestejä Vanajavedellä –hanke julkaisevat Veden matkassa –työpajoista tuttuja lauluja sekä vesiensuojeluun liittyvän tietopaketin cd:nä.
Suunnitelmissa on, että Veden matkassa –työpajat leviäisivät ensi keväänä koko Kanta-Hämeen maakuntaan kiertueen muodossa.

– Olemme jo hakeneet jatkorahoitusta, Vanajavesikeskuksen projektipäällikkö Mika Soramäki kertoo.

[button href=”https://www.vanajavesi.fi/2018/?p=571″ align=”left”]Katso video[/button]

 

[symple_box color=”blue” text_align=”left” width=”100%” float=”none”]
Veden matkassa –työpajat alkoivat kolme vuotta sitten.
Tänä syksynä kaikkiaan yhdeksän eri koulun oppilaat pääsevät sukeltamaan järviveden salaisuuksiin.
Veden matkassa –työpajojen järjestäjät ovat Operaatio Sammaleinen, Vanajavesikeskus, Lasten ja nuorten
kulttuurikeskus ARX ja Kymppi-hanke.
[/symple_box]

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}