
- Koneellisesta poistosta ilmoitus Ely-keskukseen
- Lupa maa- ja vesialueiden omistajilta
Vesikasvillisuuden vähentämistoimia suunnitellessa on hyvä ensimmäiseksi selvittää hankkeen luvantarve. Vain pienimuotoista, käsin tehtävää vesikasvien poistoa on mahdollista tehdä ilman viranomaisen lupaa. Tällaista on esimerkiksi laiturin ympärystän siivoaminen viikatteella ja niitettävä ala alle 0,1ha. Koneellisesta vesikasvillisuuden poistosta on aina ilmoitettava ELY-keskukselle vähintään 30 vuorokautta ennen työn aloittamista. Ilmoittaminen tapahtuu sähköisellä lomakkeella Aluehallinnon asiointipalvelussa. Hyvin laajoihin poistotoimenpiteisiin (poistettavaa massaa yli 500 m³) saatetaan tarvita vesilain mukainen lupa aluehallintovirastolta.
Niittoilmoituksen ja mahdollisen niittoluvan lisäksi tarvitaan lupa vesialueen hallinnoivalta osakaskunnalta, massojen nosto- ja läjityspaikkojen omistajilta, tiealueen hallinnoijalta ja niittoalueen rannan omistajilta. Rannan omistaja ei useinkaan ole vesialueen omistaja, vaan monet vesialueet ovat yhteisomistuksessa. Huomioi, että myöskään vesijättö ei kuulu tonttiin, ellei sitä ole lunastettu. Kiinteistöjen rajat näkyvät karttapaikka-sivustolla ja omistajatietoja pystyy selvittämään Maanmittauslaitoksen kiinteistörekisteristä.
Vesialueen osakaskuntaan saattaa kuulua suuri määrä omistajia, ja jos osakaskunta on järjestäytymätön eikä sillä ole nimettyä edustajaa, voi omistajien tietojen selvittäminen ja yhteydenotto viedä jonkin verran aikaa. On huomattava, että maalla olevan kasvillisuuden poisto vaatii aina kiinteistön omistajan suostumuksen. Epävarmoissa tilanteissa kannattaa olla yhteydessä kunnan ympäristöviranomaiseen tai ELY-keskukseen, joilta saa ohjeistusta menettelytavasta.

Sähköisessä asiointipalvelussa ilmoitukseen pystyy lisäämään kaikki tarvittavat liitteet ja karttarajaukset. Palvelussa voi myös tarkistaa, sijoittuuko suunniteltu niittoalue esimerkiksi luonnonsuojelualueen tai muun erityishuomiota vaativan alueen välittömään läheisyyteen. Lopuksi niittoilmoitus lähetetään käsittelyyn, eikä ilmoitusta tämän jälkeen pysty muokkaamaan sähköisessä palvelussa. Käsittelyn aikana viranomainen kysyy tarvittaessa lisätietoja. Jos ilmoituksen tiedot ovat riittävät eikä niitolle/kasvillisuuden poistolle ole esteitä, tulee lupa noin kuukauden kuluttua lomakkeen jättämisestä. Luvassa voi olla erityisehtoja työn toteuttamiselle, esimerkiksi niiton ajankohdalle voidaan asettaa aikarajat (vesilintujen pesintä, kalojen kutuajat). Lupien hankkiminen ja ilmoitusten tekeminen on vesikasvien poiston teettäjän vastuulla, ei esimerkiksi urakoitsijan.