Luontoon, luontoon… virkistäytymään, liikkumaan ja matkailemaan

Luonnossa kävely, retkeily ja oleskelu tuo iloa elämään. Juttelin äskettäin Suomeen muuttaneen ystäväni kanssa kuinka hän nauttii mahdollisuudesta viettää aikaa luonnossa päivittäin. Viisi vuotta Lontoossa oli opettanut arvostamaan puistoja, metsiä ja järviä aivan uudella tavalla. Työmatkat suurkaupungin kiireisimmällä metrolinjalla ovat vaihtuneet etätöihin ja pendelöinniksi Helsinkiin kolmena päivänä viikossa. Pikkukaupungissa luonto on aivan lähellä, järven rantaan ja luontopoluille pääsee muutamassa minuutissa – mikä ihanuus, ilman raikkaus ja luonnonläheisyys. Ystäväni pohti osataanko tätä itse aidosti arvostaa ja osataanko luontoa nostaa esille alueen markkinoinnissa.

Suomessa luonnonläheisyys on monille itsestäänselvyys, mutta suurkaupunkien asukkaille se ei sitä suinkaan ole. Japanissa lääkärit suosittelevat virkistykseksi viherkylpyjä metsässä lääkkeiden sijaan. Tutkimusten mukaan näin luonto hoitaa monella tavalla:

  • Muutama minuutti metsässä: verenpaine laskee.
  • 20 minuuttia metsässä: mieliala kohenee.
  • 1 tunti metsässä: tarkkaavaisuus paranee.
  • 2 tuntia metsässä: elimistön puolustuskyky paranee.
  • 300 metriä on pisin kävelymatka, joka hyvässä asuinympäristössä on lähimpään metsään tai puistoon.
  • 60 prosenttia elinympäristöstä pitäisi olla luontoa, jotta voisit hyvin.

Meillä on erinomaiset mahdollisuudet virkistyä luonnossa ja tarjota näitä virkistäviä elämyksiä myös vierailijoille.Kanta-Hämeestä löytyy virkistysalueita, luontopolkuja, kansallis-, kaupunki- ja kansanpuistoja, metsiä, järviä, soita, ja lintutorneja aivan lähietäisyydellä. Eri luontokohteista löytyy tietoja monipuolisesti tietoa mm. Hämeen virkistyalueyhdistyksen sivuilta, Suomen suosituimmasta retkeilyblogien kokoelmasta Retkipaikka.fi sivustolta ja Metsähallituksen Luontoon.fi sivuilta. Juuri alkaneessa Luonnollisesti ulkona -hankkeessa tavoitteena on nostaa paremmin tarjontaa esille ja kehittää alan toimijoiden yhteistyötä ja uusia palveluita. Virkisty retkeilemällä lähiseudulla ja tervetuloa mukaan kehittämään luontomatkailua.

 

Minna Takala
Hämeen liiton aluekehitysasiantuntija
minna.takala(at)hame.fi

 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}