Laihikselle

Ehdotan, että laitamme Vanajaveden alueen maat ja vedet laihikselle. Aloitamme uuden vuoden kunniaksi elämäntaparemontin, joka keventää Vanajaveden alueen järvien ja jokien kuormaa.

Kalorien sijasta laskemme ravinteita, varsinkin fosforia.

Ruokimme pahasti rehevöitynyttä ja pyylevöitynyttä Vanajavettä vähemmän kuin ennen.

Kaikki maata ja palstaansa viljelevät pistävät fosforilannoitteet pannaan (siis myös ne fosforia sisältävät yleislannoitteet), jos pellon ja palstan maaperässä on jo entuudestaan riittämiin ravinnetta. Kävisikö kasvi- ja peltomaan P-lukurajaksi vaikka 10? Jos luku ylittyy, tänä vuonna fosforia ei lisätä.

Jokainen haja-asutusalueen koti laittaa jätevesijärjestelmänsä kuntoon.

Putsarit tsemppaavat tulva- ja häiriötilanteiden ratkaisut kuntoon niin, ettei poikkeusoloissakaan tänä vuonna mene sitä itteään puhdistamattomana suoraan vesiin.

Suojeluyhdistykset käyvät alueensa läpi ja etsivät sopivia paikkoja laskeutusaltaille ja kosteikoille, joiden avulla lihavoittavat ravinnekuormat saadaan kiinni vielä ennen kuin ne valuvat järven aineenvaihduntaa pilaamaan.

Hoikemman ruokavalion lisäksi tarvitaan myös rasvaimua. Kaikki siis kalaan ja pilkkimään, onkimaan ja verkkokalastamaan särkiä. Siten saadaan järvestä pois ravinteita. Samalla saadaan omaan ruokapöytään terveellistä, edullista ja hyvää lähiruokaa.

Vuoden päästä katsotaan tilannetta: miltä tuntui, oliko vaikeata ja joko alkaa järvien olo hoikistua.

Lähdetkö mukaan?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}