Lähikalaa lasten lautasille

Lähikalaa lasten lautasille -hanke starttasi elokuussa 2022, jolloin 4H:n 8-luokkalaisten Metsäpäivillä sekä Vanajavesi-päivässä tapahtumien osallistujat pääsivät maistamaan Vanajanselän savusärkeä ja saivat mukaansa valmistus- ja tarjoiluvinkkejä. Jouluviikolla alkoi hankkeen toinen osuus, kun Lopen yhtenäiskoulun 8-luokan kotitalouden valinnaisaineryhmät opettelivat käsittelemään ja kokkaamaan ahventa. Vierailimme alkuvuodesta vielä seitsemässä kunnassa Kanta-Hämeen alueella: Hausjärvellä, Hämeenkoskella, Kärkölässä, Lempäälässä, Janakkalassa, Akaassa sekä Valkeakoskella.

Lähikalaa lasten lautaselle -hankkeen tavoitteena oli lisätä kotimaisen kalan arvostusta ja käyttöä sekä kiinnostusta kalastusharrastukseen. Lasten ja nuorten avulla voidaan vaikuttaa kotien ruokailutottumuksiin ja valintoihin. Kalankäsittelytuokiot alkoi lyhyellä hygienia- ja turvallisuusinfolla, kalan oikeaoppisella esikäsittelyllä ja tuoreen kalan tunnistamisella. Tämän jälkeen opeteltiin pyöreän kalan fileointi ja valmistetaan fileistä ateria. Lopuksi keskusteltiin kalastusharrastuksesta ja lähikalan käyttömahdollisuuksista. Oppilaille myös jaettiin kirjallinen tietopaketti kalankäsittelystä ja resepteistä. Opetustuokioiden kesto oli n. kaksi tuntia ja opetuksesta vastasivat Mika Soramäki sekä Heidi Kontio.

Hankkeen rahoituksesta vastasi Pohjois-Savon ELY-keskus ja Vanajavesikeskus. Hanke sai avustusta kalastonhoitomaksuvaroista Pohjois-Savon ELY-keskuksen Järvi-Suomen kalatalouspalveluilta. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}