Lähikalaa lasten lautasille

Lähikalaa lasten lautasille -hanke on pyörinyt elokuusta alkaen, jolloin 4H:n 8-luokkalaisten Metsäpäivillä sekä Vanajavesi-päivässä tapahtumien osallistujat pääsivät maistamaan Vanajanselän savusärkeä ja saivat mukaansa valmistus- ja tarjoiluvinkkejä. Jouluviikolla startattiin hankkeen toinen osuus, kun Lopen yhtenäiskoulun 8-luokan kotitalouden valinnaisaineryhmät opettelivat käsittelemään ja kokkaamaan ahventa. Vierailemme alkuvuodesta vielä seitsemässä kunnassa Kanta-Hämeen alueella. 

Lähikalaa lasten lautaselle -hankkeen tavoitteena on lisätä kotimaisen kalan arvostusta ja käyttöä sekä kiinnostusta kalastusharrastukseen. Lasten ja nuorten avulla voidaan vaikuttaa kotien ruokailutottumuksiin ja valintoihin. Kalankäsittelytuokiot alkavat lyhyellä hygienia- ja turvallisuusinfolla, kalan oikeaoppisella esikäsittelyllä ja tuoreen kalan tunnistamisella. Tämän jälkeen opetellaan pyöreän kalan fileointi ja valmistetaan fileistä ateria. Lopuksi keskustellaan kalastusharrastuksesta ja lähikalan käyttömahdollisuuksista. Oppilaille myös jaetaan kirjallinen tietopaketti kalankäsittelystä ja resepteistä. Opetustuokioiden kesto on n. kaksi tuntia ja opetuksesta vastaavat Mika Soramäki sekä Heidi Kontio.

Hankkeen rahoituksesta vastaa Pohjois-Savon ELY-keskus ja Vanajavesikeskus. Hanke saa avustusta kalastonhoitomaksuvaroista Pohjois-Savon ELY-keskuksen Järvi-Suomen kalatalouspalveluilta. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}