Kosteikot luovat monimuotoisia elinympäristöjä nisäkkäille, hyönteisille, linnuille ja kasveille. Kosteikko myös sopii usein maisemaan kuin maisemaan, se komistaa suomalaista maaseutua entisestään, sopii virkistyskäyttöön ja lisää mielenrauhaa. Kaiken tämän lisäksi kosteikot ovat tärkeitä vesiensuojelulle. Mahdollisuuksia erilaisille kosteikoille on monia ja kosteikon voi melkein käytännössä perustaa paikkaan kuin paikkaan. Lähtökohtana on se, että paikassa kulkee vettä. Sopivia paikkoja ovat siis laskuojat, niiden varret, suut, läheisyydet…
Tekemäni kosteikkomaastot (eli mahdollisten kosteikkopaikkojen kartoitus) on erittäin antoisaa. Mahdollinen kohde näyttää maastossa yleensä melko erilaiselta kuin kartalta tarkasteltuna. Maastoretkillä pääsee nauttimaan Suomen luonnosta (usein mahdollisilla kosteikkokohteilla melko koskemattomastakin luonnosta, usein kosteikkoja kun ehdotellaan vajaakäyttöisille maille, lue: ryteiköille). Kosteissa paikoissa viihtyvät vuodenajasta riippuen erilaiset lajit, joten kaikki ötököistä isompiin sorkkaeläimiin ovat tulleet tutuiksi retkilläni.
Kosteikkomaastot ovat erittäin antoisia ja opettavaisia retkeillä. Maanomistajat ovat pääsääntöisesti erittäin mukavia, esittelevät mielellään omia maitaan ja jakavat tietoa kohteista, historiasta, maan muodoista ja veden käyttäytymisestä kohteessa. Nämä ovat arvokkaita tietoja, joita hyödynnetään kun suunnitellaan kohteeseen rakennettua tai padottua kosteikkoa.
Kosteikkomahdollisuuksia löytyy monista ojan notkoista. Ja nämä mahdollisuudet avaavat oven upeaan kosteikkomaailmaan, josta ei ole paluuta…
Elina Sorvali
kosteikkosuunnittelija