Keskikesä on kuhanuistelijan sesonkiaikaa

Vanajanreitin kalapaikkaoppaasta löydät vihjeet, mistä kuhaa kannattaa pyytää ja millaista uistinta käyttää. Kesäiseen kuhanuisteluun kannattaa suunnata esimerkiksi Vanajanselälle tai kapealle reittivesiosuudelle Kernaalanjärveltä Lepaalle. Myös Mommilanjärvi ja Pääjärvi ovat hyviä kuhavesiä.

Syvyyskartta ja kaikuluotain auttavat löytämään kuhat tuntemattomastakin järvestä. Kuhan tärkeät saaliskalat, kuore, ahven ja muikku, oleskelevat mielellään matalikoiden ja rinteiden lähettyvillä. Näille alueille myös kuhat kerääntyvät.

Alkukesästä kuhat ovat vielä kutupaikkojen lähettyvillä ja iskevät hanakasti uistimiin. Kivikkoiset matalikot ja matalahkot sisälahdet ovat tyypillisiä alkukauden paikkoja. Kutuajan jälkeen kuhat siirtyvät selkävesille saalistamaan muikkuja ja kuoreita. Selkävedet ovat yleensä parhaimmillaan heinäkuussa, jolloin veden lämpötila on noussut huippuunsa.

kuha1Tavallinen mökkivene soveltuu hyvin kuhanuisteluun

Veneen varustaminen kuhanuistelua varten ei paljon kukkaroa kevennä. Perinteinen tapa on pitää vapoja käsissä, jolloin vastaiskun saa tehtyä heti. Vapaa kannattaa välillä nykäistä, jolloin uistin saa pyrähtelevän, hyvin pyytävän liikkeen. Useiden vapojen käyttäminen vaatii veneeseen vapatelineet. Neljä vapaa on sopiva määrä aloittelijallekin.

Siimasotkujen estämiseksi pisimmät vavat laitetaan reunoille ja lyhyemmät vavat viistosti taaksepäin. Uloimpiin vapoihin laitetaan lähellä pintaa uivat uistimet ja sisempiin vapoihin syvälle sukeltavat uistimet. Uloimmissa vavoissa kannattaa käyttää pidempää siimaa kuin sisemmissä.

Kokeneet kuhanuistelijat väittävät, että suuret kuhat vaativat hidasta vetoa, pieniä saa kovemmallakin vauhdilla. Vetonopeus kannattaa valita käytettävien vieheiden mukaan. Nosta veneen nopeutta hitaasti ja katso, milloin uistimet alkavat uida eloisasti – silloin vauhti on sopiva.

kuhavaappujaKuhauistimessa koko ja väri ovat tärkeitä

Koko on yksi tärkeimmistä kuhauistimen ominaisuuksista. Kuha ei ahmi kovin kookkaita makupaloja. Kaksitoista senttiä on monien kalastajien mielestä maaginen uistinkoko.

Tunnetuista kuhavaappumerkeistä voisi mainita Jessen, Rapalan Huskyt ja Magnumit. Muita varsinkin Hämeessä ja Itä-Suomessa menestyneitä vieheitä ovat HK:n Varma ja Merimetso, jotka ovat useiden kilpauistelijoiden luottovaappuja. Katso, mihin väriin kuha nappaa, ja valitse kaikkiin uistimiin saman värinen viehe.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}