
On tärkeää varmistaa, ettei isosorsimo leviä vaillinaisen hävitysprosessin takia. Niitetty tai muulla tavoin poistettu kasvimassa on aina poistettava huolellisesti vedestä. Irralliset juurenkappaleet kelluvat eteenpäin vesistöissä ja levittävät isosorsimoa edelleen. Vieraslajien leviämisen ehkäisemiseksi myös pienten jäte-erien asianmukainen käsittely on tärkeää. Kasvijätteen käsittelyyn on erilaisia tapoja, riippuen kohteesta ja massan määrästä.


Läjitys
Kasalle läjitetystä isosorsimokasvustosta poistuu vettä, jolloin käsittely helpottuu. Kasvimassa on kokonaisuudessaan läjitettävä maalle riittävän kauas rannasta, ettei kasvijäte pääse takaisin vesistöön. Maalla kasvillisuuden läjittämiseen kiinteistölle tarvitaan kiinteistön omistajan lupa ja jätteelle on valittava paikka, jossa se ei tuota haittaa ympäristölle tai maisemalle. Vieraslajeja sisältävää kasvijätettä on käsiteltävä erityisellä tarkkuudella. Läjityksessä tulee huomioida se, ettei kasvi pääse leviämään poistetun kasvimassan välityksellä uusille paikoille. Kasvijätteen läjityspaikka ja käsittelytapa tulee olla selvillä ennen poistoon ryhtymistä.
Isosorsimoa voi hyödyntää maan parannukseen kääntämällä keruujätteen maan sisään pelloilla. Tätä kautta saadaan pelloille lisää orgaanista ainetta ja parannetaan maan rakennetta. Sorsimoiden juuripaakut vaativat mekaanista muokkausta. Tämä helpottuu, jos kasvijäte saa seistä läjitettynä esim. talven yli. On seurattava, ettei isosorsimo pääse leviämään, mutta tavanomaisessa viljelyssä kasvinsuojeluaineet estävät isosorsimon kasvun. Luomupelloille isosorsimon levitystä ei suositella. (Lehtiniemi O., 2025).

Kompostointi
Teollisen mittakaavan kuumakompostointi (yli 60 asteessa) soveltuu vieraslajeja sisältävän kasvijätteen hävittämiseksi, mutta toistaiseksi Suomessa tällainen mahdollisuus on vain Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa Espoossa.
Kompostointi kotikonstein ei ole isosorsimojätteelle suositeltava käsittelymenetelmä, mutta jos tähän päädytään, se täytyy tehdä kuivalla paikalla, etäällä vesistöistä. Huomioi, että siemenet ja juurakot eivät välttämättä tuhoudu kompostissa ja prosessi voi kestää useamman vuoden. Isosorsimoa sisältävän kompostimullan käyttökohteet kannattaakin miettiä huolella.

Vieraskasvijäte/sekajäte
Vieraslajeja sisältävän jätteen käsittelyssä on paikkakuntakohtaisia eroja, joten ohjeistus saattaa vaihdella. Pääosa jätelaitoksista ohjeistaa laittamaan kaiken vieraslajikasvimateriaalin hyvin pakattuna sekajätteeseen tai muuhun polttokelpoiseen jätteeseen. Pienet määrät ohjeistetaan laittamaan omaan jäteastiaan ja hieman suuremmat määrät (peräkärryllinen/muutama kuutio) tuomaan jäteasemalle. Suuria määriä vieraslajikasvijätettä ei yleensä pidetä kotitalousjätteenä, ja sen käsittelyssä suositellaan käytettäväksi apuna jäteurakoitsijaa. Koska käsittelyohjeet vaihtelevat alueittain, varmista aina oman alueesi toimintaohjeet.
Suurimmassa osassa Vanajavesikeskuksen alueen kuntia jätehuollosta vastaa Kiertokapula Oy, joka ottaa vastaan vieraskasvijätettä (tällä jätelajin nimellä) pientuojilta henkilö- ja pakettiautolla sekä peräkärryllä tuotuna kaikilla jätteidenkäsittelyalueillaan. Osalla alueista on vieraskasvijätteelle oma lavansa, osalla ilmoittaudutaan vaa’alla tullessa.
Vieraskasvijäte voidaan vastaanottaa ainoastaan pakattuna, esimerkiksi jätesäkissä tai pressuun käärittynä. Pakkausten tulee olla huolellisesti suljettuja ja käsin siirrettävissä. Tällaiset kotitalouksien peräkärrykuormat pakattua vieraskasvijätettä otetaan vastaan maksutta. Isommat lavakuormat ovat maksullisia ja niitä otetaan vastaan vain parilla jätteidenkäsittelyalueella. Katso tarkemmat ohjeet https://kiertokapula.fi/jatelajit/vieraslajit/.
Jätehuollon järjestämisestä Lempäälän kunnan alueella huolehtii Pirkanmaan Jätehuolto Oy. Heidän ohjeensa vieraskasvijätteelle löydät täältä: https://pjhoy.fi/jate/vieraslajit-jattiputki-jattipalsami-japanintatar-yms/.
Hollolan ja Kärkölän kunnan jätehuollon järjestämisen viranomaistehtävistä vastaa Lahden seudun jätelautakunta. Salpakierto Oy (ent. Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy eli PHJ) hoitaa seudullisen jätelautakunnan kunnissa jätteiden käsittely-, hyödyntämis- ja kehittämistehtävät sekä jäteneuvonnan. https://salpakierto.fi/tuote/haittakasvit/


Polttaminen tai biohiiletys
Polttaminen ei yleensä ole mahdollista taajama-alueilla, joten oman alueen jätehuolto- ja ympäristönsuojelumääräykset on syytä tarkistaa. Mikäli kasvijäte poltetaan, tulee ottaa huomioon paloturvallisuus ja savuhaitat ympäristöön. Ennen polttamista kasvimassa on kuivatettava paikassa, josta se ei pääse leviämään.
Isosorsimoa voidaan kuivattuna myös biohiilettää. Vanajavesikeskuksen ja HAMKin Vauhtia ilmastomyönteisiin vesistöinvestointeihin (VIIVI) -hanke järjesti biohiiletysnäytöksen Katumajärvellä 28.9.2024.
Opiskelijat olivat etukäteen kitkeneet isosorsimoa, josta osa oli kuivatettu noin kuukauden ajan. Hiiletys tapahtui pyrolyysin avulla, eli kuumentamalla eloperäistä ainesta hapettomissa olosuhteissa. Biohiilettimiä oli paikalla kaksi, joista toinen oli kuvassa näkyvä vanha lannoitteenlevitin. Tämä kokoluokka sopii hyvin yksityisille ja yhdistyksille. Myynnissä on erikokoisia valmiita hiilettimiä, yksinkertaisimmillaan maakuoppakin toimii. Huomioitavaa on, että isosorsimon oltava tarpeeksi kuivaa.
Polttamalla tai biohiilettämällä saadaan kasvijäte käsiteltyä siten, ettei lisääntymiskykyisiä kasvin osia jää jäljelle. Suurten kasvimassojen ollessa kyseessä, käytössä olevan hiilettimen kapasiteetti voi muodostua rajoitteeksi. Haasteena on myös kuivatuksen järjestäminen.
Yleisesti vieraslajikasveja sisältävän jätteen käsittelystä:
Kuinka käsittelen ja hävitän vieraskasvijätettä, Vieraslajit.fi
Pienten kasvijätemäärien käsittely, Vieraslajit.fi
Suurten kasvijätemäärien ja maa-ainesten käsittely ja hävittäminen, Vieraslajit.fi
Selvitys, kuinka vähentää, vastaanottaa ja käsitellä vieraskasvijätettä, Luonnonvarakeskus