Kalankäsittelyä koululaisten kanssa

Maakunnassa on nyt joukko uusia näppäriä kalankäsittelijän alkuja. Tarttilan koulu Valkeakoskelta ja Aseman koulu Akaasta pääsivät opettelemaan ahvenen fileointia Hämeen Kalatalouskeskuksen yhteistyössä Viestejä Vanajavedellä -hankkeen kanssa järjestämissä kalankäsittelypäivissä.

Kalankäsittelypäivän Tarttilan koulun oppilaille mahdollistivat Vanajanselän kalastusalue ja Aseman koulun oppilaille Hämeen Kalatalouskeskus tarjoamalla käsiteltävät kalat.

Oikeanlainen veitsen käsittely on tärkeä juttu, kun ollaan tekemisissä huipputerävien veitsien kanssa. Turvallisuusohjeet taidettiin ottaa tosissaan, sillä yhtään haavaa ei työn tiimellyksessä syntynyt.

Hämeen Kalatalouskeskuksen Petri Mäkisen lyhyen opastuksen jälkeen koululaiset pääsivät itse kokeilemaan ahventen fileointia.

– Suurin piirtein tämän verran kalasta pitäisi jäädä jäljelle fileiden irrotuksen jälkeen, totesi Petri Mäkinen naurahtaen ja pelkkää ahvenen ruotoa esitellen.

Ja jo vain oppilailta alkoi pienen harjoittelun jälkeen syntyä fileitä siihen tahtiin, että kalaa päästiin valmistamaan ruuaksi. Ahvenista tehtiin maukasta syötävää friteeraamalla.

”Kalasipsit” hävisivät tarjoilulautaselta kovaa vauhtia. Yhdessä päädyttiin toteamaan, että kala maistuu erityisen hyvälle itse alusta loppuun asti valmistettuna.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}