Kahluusaappaat jalkaan ja ämpäri kouraan

Aloitin Kestävän Kehityksen opiskelun HAMKissa, Forssan kampuksella tänä syksynä.

Viime keskiviikkona Mika Soramäki piti meille oppitunnin Vanajavesikeskuksen toiminnasta Vanajanselällä ja sen valuma-alueen järvien nykyisestä tilasta ja tulevista hankkeista. Saimme paljon uutta ja mielenkiintoista faktaa.

Mika tuli tutuksi aiemmin syksyllä, kun hän ohjasi ryhmäämme Kutalajoen kunnostuksessa, jonne hän oli meidät kutsunut. Päivän aikana oli loistava mahdollisuus oppia käytännön kautta vesiekosysteemeistä ja ojan kunnostuksesta.

Paras tapa oppia on itse tekemällä.

Joen kunnostuksen opetteleminen kirjasta ei olisi tuonut lähellekään yhtä hyvää kuvaa, miten homma hoidetaan. Nyt sai kokea ojassa seisoessa veden virtauksen, ojan suvantopaikat, johon hiekkaa kannettiin. Hiekan kantamisen tarkoituksena oli rakentaa kutualueita ojan reunoille. Toivottavasti kalat kelpuuttavat vedessä olevat hiekkapengermät kutemiseen ensi keväänä.

Mika kertoi ojan kunnostuksesta, miksi sellaista tehdään ja kuinka Vanajavesikeskus toimii. Lyhyen tietoiskun jälkeen muodostimme jonon ja aloimme kuljettamaan hiekkaa ja soraa ojaan. Meille näytettiin tarkat paikat, johon hiekkaa tulee laittaa. Myös meidän mielipiteitä ja näkemyksiä kysyttiin. Päivän aikana iso hiekkakasa oli pienentynyt ja ojaan oli saatu hauskan näköisiä hiekkapetejä.

Tällainen yhteistyö mahdollistaa meille, opiskelijoille hyvän oppimisen paikan ja Vanajavesikeskus saa työvoimaa hankkeisiinsa.

Uusia yhteistyöprojekteja odotellessa,

Sami Carlenius
Kestävän Kehityksen opiskelija
HAMK

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}