Etäopiskelu – pitkiä yöunia ja vielä pidempiä päiviä

Ympäristösuunnittelijaopintojen edetessä tulee vastaan yhä enemmän mahdollisuuksia suorittaa opintoja etänä. Vaikka kestävän kehityksen koulutusohjelma on HAMKin kampuksista Forssassa, onnistuu opiskelu esimerkiksi Hämeenlinnasta, Tampereelta tai vaikka Oulusta käsin. Osassa moduuleista voi olla muutamia läsnäoloa paikan päällä vaativia päiviä, jolloin sitten hurauttaa Forssaan lähikaupungista julkisilla kulkuvälineillä taikka omalla autolla – keke tietenkin suosii kimppakyytejä mahdollisuuksiensa mukaan.

Verkossa opiskelu on kätevää sovittaa yhteen vaikka työn kanssa, jos voimavaroja ja aikaa riittää molempiin. Hyvä keino on tehdä itselle aikataulu, johon kirjaa tavoitteita ja seuraa omaa etenemistään. Porkkanoiden voimaa ei pidä vähätellä, vaan omat onnistumiset kannattaa palkita ja muistaa määrätä itselleen ansaittuja taukoja opiskelun lomaan. Älä ole itsellesi kohtuuttoman ankara, mutta pysy kuitenkin tiukkana. Vaikka itsenäinen työskentely vaatii opiskelijalta itseltään enemmän vastuuta, antaa se myös vapauksia. Iltaihminen voi nauttia halutessaan pitkistä aamuista ja ahkerista illoista ja aamuihminen toimia toisinpäin. Tärkeää on tietää ja löytää itselleen sopivat toimintatavat, jotta tehtävien palautukset saa hoidettua ajallaan.

Verkko-opinnot voivat sisältää vaihtelevan määrän yksilötehtäviä tai ryhmätöitä, moduulista riippuen. Ryhmätyöskentely etänä on veikeää, ja tekniikka voi tuoda siihen joskus omat haasteensa. Ryhmätovereihin saa kuitenkin yleensä kätevästi yhteyden esimerkiksi Skypessä, jolloin tietenkin toimiva mikki ja kuulokkeet ovat tärkeät kommunikoinnin onnistumiseksi. Jos opiskelut ovat pääosin työskentelyä yksin, kannattaa silti hakea vertaistukea kohtalotovereilta. Samojen tehtävien parissa askartelevien kavereiden kanssa juttelu lievittää tuskaa ja antaa uutta puhtia ja näkökulmaa, kun tietää ettei ole ainut tehtävien kanssa mahdollisesti tuskaileva.

Ps. Päiväopiskelun lisäksi ympäristösuunittelijaksi voi opiskella myös kokonaan netissä!


Mervi Tiermas

Kestävän kehityksen opiskelija

HAMKin kestävän kehityksen koulutusohjelman opiskelijat kirjoittavat Kumisaapas-blogiin kerran kuukaudessa osana Yhteisillä aalloilla -hanketta.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}