Ensimmäinen lukuvuosi on takana ja kesäopinnot aluilla. Edellisessä ympäristösuunnittelijan kirjoittamassa blogissa Mari kertoo kesän harjoittelusta, minä valitsin puolestaan kesäopinnot. Kesällä tulee siis perehdyttyä biotalouden mahdollisuuksien ihmeelliseen maailmaan.
Tämä on ensimmäinen täysin verkkopohjainen kurssi jolle osallistun ja se mahdollistaa luennoille osallistumisen sekä tenttien tekemisen MISSÄ VAIN. Otin tästä heti ilon irti ja toinen tentti tulikin tehtyä viikon kestävällä melontaretkellä Saimaalla. Eli normaalin melontavaelluksen kamojen lisäksi mukaan lähti pieni läppäri.
Puolipilvinen ja tuuleton keli oli hyvä työskentelyyn ja maisemakaan ei ollut hullumpi. Hyvä paikka tehdä tentti. Etäkurssi on tähän mennessä ollut todella hyvä toteutustapa.
Täysin ongelmatonta ei tentin tekeminen ollut, nimittäin sen tekemiseen sai ja pitikin käyttää nettiä, se ei kuitenkaan mennyt täysin ongelmitta. Täysin uusi virtapankki puhelinta varten pimeni pian käyttöönoton jälkeen ja jouduin lataamaan puhelinta (jonka avulla muodostin nettiyhteyden) tietokoneen USB:n kautta, mutta sähköä sain ulos kituliaasti. Sain pitää parin tunnin kahvitauon, jotta sain riittävästi virtaa puhelimeen, ettei se sammuisi surffailun aikana. Onneksi tenttiaikaa oli koko päivä.
Varusteiden testaaminen pitää muistaa tulevilla retkillä tehdä hieman huolellisemmin ja ajan kanssa, niin välttyy ikäviltä yllätyksiltä.
Kilometrejä kertyi noin sata ja matkan aikana näki monia hienoja paikkoja, kuten linnavuoria, kalliomaalauksia sekä mukavia leiriytymispaikkaa. Saimaannorppa jäi harmillisesti tällä kertaa näkemättä. Retken järjesti Koulutuskeskus Salpauksen Luonto-ohjaajaopiskelijat. Sain itse luonto-ohjaajan paperit viime vuoden kesänä.
Loppumatkasta sää suosi auringonpaisteella.
Kesän aikana on tarkoitus käydä myös tutustumassa nykyisen kotiseudun ja sen lähiympäristön melontareitteihin kajakin kanssa. Yksi näistä reiteistä tulee todennäköisesti olemaan Puujoen melontareitti.
Sami Carlenius
Kestävän kehityksen opiskelija
HAMKin kestävän kehityksen koulutusohjelman opiskelijat kirjoittavat Kumisaapas-blogiin kaksi kertaa kuukaudessa osana Yhteisillä aalloilla -hanketta.