Elämää virtavesiin!

Hämeen Kalatalouskeskuksen Petri Mäkinen lappaa lusikalla taimenen mätiä pieneen reikälevystä valmistettuun muovirasiaan. Ennen uuteen kotiinsa pääsemistä mätipalloset ovat jo kulkeneet pitkän matkan styrox-laatikossa linja-auton kyydillä Riista- ja kalantutkimuslaitoksen Laukaan kalanviljelylaitokselta Petri Mäkisen hoteisiin. Alkujaan mätijyväset ovat savolaisia, sillä niiden emokalat ovat kuuluisaa Rautalammin reitin kantaa.

Keväällä kuoriutuvista taimenen poikasista tulee nyt hämäläisiä, sillä mätirasioita ripoteltiin pitkin alueen virtavesiä. Omat mätirasiansa saivat Vihavuodenkoski, Kukkianvirta ja Holjansalmi Luopioisissa, Tarpianjoki Urjalassa sekä Teuronjoki ja Pohjajoki Tammelassa.

Mätirasiaistutuksista on saatu lupaavia kokemuksia verrattuna tavallisiin poikasistutuksiin. Mätirasiaistutukset tuottavat luonnonvalinnan läpikäyneitä ja istutuspaikkaansa leimautuneita taimenia, jotka toivon mukaan palaavat järvivaelluksen jälkeen takaisin kotijokeensa lisääntymään.

Mätirasiat upotetaan sopivan painon avulla virtavesien ranta-alueille odottamaan kuoriutumishetkeä. Tärkeää on, että heti alapuolella on sopivaa sorasta ja pienistä kivistä muodostuvaa pohjaa poikasten suojapaikoiksi.

Aivan alkutaipaleellaan poikaset saavat suojaa myös rakenteeltaan järkevästä kaksilokeroisesta mätirasiasta. Mäti asetetaan muovirasian ylempään lokerikkoon, josta poikaset kuoriuduttuaan putoavat rasian rei’istä alempaan osastoon. Ruskuaispussin vararavintonsa käytettyään poikaset mahtuvat ulos mätirasian rei’istä ja ovat valmiita aloittamaan elämänsä uudessa ympäristössä.

– Poikaset kuoriutuvat säistä riippuen huhtikuun puolen välin ja toukokuun alun tienoilla. Toukokuun alkupuolella palataan tarkistamaan kuinka kuoriutuminen on onnistunut ja samalla kerätään toivottavasti tyhjät mätirasiat pois virrasta, Mäkinen kertoo.

Mäkisen mukaan kuoriutumistulokset mätirasiaistutuksissa ovat olleet hyviä ja useimmiten lähes kaikki poikaset kuorituvat. Luonto on kuitenkin ankara taimenen poikaselle ja vain harva selviää aikuiseksi saakka.

Mätirasiaistutuksissa mukana olleet virtavedet sähkökoekalastetaan syksyllä, jotta saadaan selville kuinka poikaset ovat selvinneet ensimmäisestä kesästään. Silloin saaliissa on toivon mukaan mahdollisimman paljon kesän aikana 8-9 cm:n mittaan venähtäneitä taimenen poikia.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}