Autolla Kolille yli Pielisen

Talviloma houkuttelee monia lähtemään kohti pohjoista Suomea ja itse suuntasin poikaystäväni kanssa viikoksi takaisin kotipaikkakunnalleni Pohjois-Karjalaan, tarkemmin Lieksaan. Etelän tihkuttava vesisade jäi kauas taakse kun edessä häämötti reippaat puoli metriä lunta ja kauniit talvimaisemat. Päätimme lähteä nautiskelemaan valkeista nietoksista kansallismaisemaamme Kolille. Parasta talvisessa Kolissa on myös mahdollisuus ajaa halki Pielisen jäätietä pitkin!

Tämä talvi on ollut Lieksassa todellinen talvi. Perheeni ja tuttuni alueella kertoivat kuinka -30 asteen pakkasjakso jatkui lähes neljä viikkoa ja alkoi koetella jo kaikkien kipukynnyksiä. Se tiesi toisaalta hyvää jäätilanteelle ja voitiin olla varmoja, että jäätie saadaan avattua. Tänä vuonna jäätie saatiin liikennekäyttöön 14.1.2016. Aikaisimmillaan jäätie on avattu talvella 2010 jo 15. joulukuuta. Keskimäärin tie avataan tammikuun puolivälissä ja suljetaan maaliskuun lopussa, vaihdellen olosuhteiden mukaan. Nyrkkisääntönä on pidetty, että tie avataan jos jään paksuus on 40 cm helmikuun 15. päivään mennessä.

Kolille pääsee Vuonislahden kylän keskustan tuntumasta laivalaiturilta ja Kolin puoleinen ranta sijaitsee Loma-Kolin hotellin alueella, Merilänrannassa. Jäätien kokonaispituus on seitsämän kilometriä ja matka Kolilta Lieksan keskustaan lyhenee 51 kilometriä. Päivittäin jäätiellä ajaa noin 210-250 ajoneuvoa ja huippuvuorokausina on jopa 500 tien käyttäjää. Lähinnä jäätietä hyödyntävät turistit, mutta myös Kolilla asuvat paikalliset kulkevat sen kautta asioidessaan Lieksassa.

Vaikka Lieksa on kotikaupunkini voin myöntää käyttäneeni jäätietä vain kerran aiemmin, joten uusi reissu oli jo aikakin tehdä. Vielä kun mukanani oli turisti jolle näyttää parhaat puolet Lieksasta. Sää oli lähtiessämme Lieksan puolella harmaa ja pilvinen, mutta Kolille päästyämme aurinkokin alkoi pilkahtelemaan. Nopeusrajoitys tiellä on 50km/h tosin nyt jäätien alku oli hieman epätasaista ja nopeus Vuonislahden rannassa oli 30km/h. Miten hauska tunne on ajaa järven jäällä, etenkin kun maisemat ovat todella upeat jokaiseen suuntaan. Edessäpäin saattoi nähdä Kolin korkeuserot ja rinteet.

Useimmat ihmiset suuntasivat Kolin rinteisiin laskettelemaan tai perheiden pienimpien kanssa pulkkamäkeen. Me kiipeilimme vähän matkaa Ukko-Kolille ihailemaan avautuvaa maisemaa Pielisen yli ja söimme eväitä ulkona lumen keskellä. Aivan ylös asti oli haastavampaa päästä sillä reitillä Ukko-Kolin laelle ei ole talvikunnossapitoa. Alemmas oli kuitenkin tehty polkuja, joilta pääsi kuvaamaan talvista kansallispuistoa. Kolin ympäristöön on tehty myös laajoja hiihtoreittejä ja Kolilta on mahdollista vuokrata lähes kaikkia talviurheiluvälineitä. Toivottavasti kaikki ovat päässeet nauttimaan talvesta omalla mieluisallaan tavalla!

Mari Saastamoinen
Kestävän kehityksen opiskelija

HAMKin kestävän kehityksen koulutusohjelman opiskelijat kirjoittavat Kumisaapas-blogiin kaksi kertaa kuukaudessa osana Yhteisillä aalloilla -hanketta.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}