Ah, ne lapsuuden kesät!

Tämän kirjoituksen myötä Kumisaapas-blogi siirtyy heinäkuun kesätauolle.

Itse asiassa allekirjoittanut on siirtynyt jo viikon alussa tauolle ja aloittanut kesälomansa – milläpä muullakaan kuin jokavuotisella mökkireissulla.

Nyt kun kesä näyttää vihdoin parhaat puolensa ja radiossa pyörii DNA:n ”Jaa lapsuuden kesämuistosi” -mainoskampanja, tekee minunkin mieleni virittäytyä kesälomatunnelmaan lapsuusmuistoja fiilistellen.

Toki nykyisen kotini sijainti vehreällä Vanajaveden rannalla on luonut paljon hienoja muistoja vedestä niin virkistys-, harrastus- kuin työmielessäkin, mutta rakkaimmat muistoni vievät monien muiden tavoin lapsuuden maisemiin. Minun tapauksessani siis Pohjois-Savoon, Kallaveden reittiin kuuluvan Suvasveden äärelle.

Ja nimenomaan vedestä on parhaat muistot tehty. Pikkusiskoni kanssa melkeinpä asuttiin järvessä. Pulikoimisen ja puljaamisen lisäksi vedestä pyydystettiin ötököitä ja kalanpoikasia, uitettiin tuohiveneitä, kerättiin ulpukan kukintoja possuleikkeihin ja tietenkin ongittiin. Isän kanssa opeteltiin virvelöimään haukia ja soudettiin joka päivä katiskat läpi. Äidin voissa paistamat ahvenfileet ja haukipullat olivat parhautta, samoin savustettu lahna. Nykymaailman mittareiden mukaan meillä oli äärettömän tylsää pienessä saaressa ilman suunniteltuja ohjelmia ja matkoja. Mutta juuri sen tylsyyden vuoksi opin jo nuorena arvostamaan hiljaisuutta, auringonlaskua ja airojen muodostamia ympyröitä rasvatyynen veden pinnassa.

Ne ovat onneksi täällä vieläkin. Lapsuuteni kesä, sama saari ja kelomökki, sama kesältä tuoksuva järvi.

Nyt päiväkorennon toukkia ja punaisia vesipunkkeja pyydystää seuraava sukupolvi. Puljaa vedessä niin kauan kun huulet ovat siniset eikä tule pois vielä silloinkaan. Ukki kaivaa matoja ongen koukkuun kiinnitettäviksi. Radio soi laiturilla ja vastarannalla lehmät nauttivat viileästä vedestä helteisenä kesäpäivänä.

Ihanan nostalgista.

Tähän on hyvä lopettaa ja toivottaa Vanajavesikeskuksen väen puolesta helteistä heinäkuuta ja nautinnollisia hetkiä veden äärellä. Elokuussa meidät löytääkin erilaisista tapahtumista melkein joka viikonloppu, joten nähdään pian!

Mutta hei, muistatteko vielä tämän Radio Suomen mainosbiisin vuosien takaa: ”Kesä ja kärpäset. Minä talven jälkeen huokaisen ja Radio Suomi soi. Ammuu!”

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}