Made in Vanaja

Tartun verkon yläpaulaan ja tunnen heti eloisan sykkeen käsissäni. Vedän liinaa ylös ja kohta pilkistää ensimmäinen pää avannosta , madesesonki on alkanut.

Made vaeltaa kutualueilleen tammi-helmikuussa ja silloin alkavat juhlat myös meillä mateen pyytäjillä. Sitä nousee katiskoilla, verkoilla ja monet käyvät myös yöllisillä ronkkapilkkiretkillä. Made kutee usein tasaisilla kovapohjaisilla paikoilla ja kun kalan polun löytää, voi saalis olla useita kiloja yössä.

Made on helppo perata. Sen nahka nyljetään tuppeen ja vatsa avataan. Mateen mäti ja maksa ovat herkkusuiden suosikkeja, joten myös ne kannattaa ottaa talteen.

Mielestäni paras kalakeitto saadaan mateesta.

Laita nyljetty made litraan suolalla maustettua vettä. Lisää kymmenkunta maustepippuria ja laakerinlehti ja anna kiehua kunnes kala on kypsää (noin 15 minuuttia). Laita halutessasi maksa sekaan niin, että se kiehuu noin 5 minuuttia.

Nosta kala liemestä ja ruodi se huolellisesti. Kuullota pannulla 6-8 kuorittua ja pilkottua perunaa, pari pilkottua porkkanaa, silputtu sipuli ja pätkä purjoa ja kypsennä ne sen jälkeen keitinliemessä.
Kun juurekset ovat kypsiä, lisää kalapalat, maksa, pari desiä kermaa ja nokare voita joukkoon. Anna kiehahtaa ja herkullinen kalakeitto on valmis.

Jos et itse harrasta kalastusta, ei hätää. Astele lähimmälle kalatiskille, sillä nyt sitä saa. Madekeitto porisemaan ja sitten nauttimaan tästä sydäntalven herkkujen herkusta.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}