Viisivuotiaan Vanajavesikeskuksen toiminnan aikana ovat vesistökunnostusten kynnyskysymykset tulleet tutuiksi. Kutsutaan niitä vaikka lyhenteellä 6K.
Koneet – Kunnostus ei toteudu, jos koneet eivät ole kunnossa. Varsinkin, jos ollaan tekemässä uraa uurtavaa menetelmäkehittelyä kuten Hiidenjoen kunnostuksessa, jota varten pitää rakentaa kokonaan uudenlainen laite kemikaalin annostelua varten.
Kelit – Kunnostus ei toteudu, jos säät eivät suosi. Useimmat rakenteiden maansiirtotyöt pitää tehdä talvipakkasella, jotta maa on jäässä ja kantaa kosteassakin paikassa. Alkutalvesta Loppijärven rannalla kävi kone kunnostuskohteella kokeilemassa, mutta upposi mutaan. Työ jäi odottamaan pakkasen tuloa. Sään syy, ihan oikeasti.
Kukkaro – Kunnostus ei toteudu, jos itsellä tai kumppaneilla ei ole rahaa. Lähes kaikki Vanajavesikeskuksen tekemät kunnostukset tehdään yhdessä ELY-keskuksen ja paikallisten toimijoiden kanssa. Kaikkeen eivät rahat riitä.
Kääntyminen – Kunnostus ei toteudu, jos kumppanit muuttavat mielensä. Jos esimerkiksi maanomistaja tai vesialueen omistaja kääntää kelkkansa eikä sittenkään halua suunniteltua allasta, patosarjaa tms. alueelleen, se on siinä sitten. Elämäntilanteet muuttuvat, miehitys muuttuu. Jos hyvin käy, asiaan voidaan palata jonkin vuoden kuluttua.
Käskynhaltija – Kunnostus ei toteudu, jos kunnostuksen vaatimaa lupaa ei viranomaisilta kuulu (kts. myös kohta ”Kiire”). Toiveikkaasti vuoden aikana toteutuvaksi suunniteltu patotyömaa siirtyy seuraavan vuoden hankkeeksi.
Kiire – Kunnostus ei toteudu, jos sitä ei ehditä valmistella. Kunnostusten valmistelu kestää kuukausia, joskus vuosia. Kun kohteita on työn alla kasapäin, joku saattaa jäädä kiireessä jalkoihin. Tässä on ajanhallinnalle haastetta.
Kun tietää, kuinka kunnostusten edistäminen voi välillä takuta, on uskomattoman upeata, kuinka paljon Vanajaveden alueella on saatu aikaan näin lyhyessä ajassa. Täällä on kaikki kuusi K:oota usein ihan kohdallaan!