Uhanalainen jokirapu

Täplärapuistutukset ovat tuoneet merrat takaisin rantakivikoihin ja saksiniekan taas jokakesäiseen ruokapöytään. Tämäkin kesä näyttää rapusaaliin valossa hyvältä ja saaliit ovat heti kauden alussa runsaita.

Hälyttävät uutiset rapuruton ja pyrstöjalkataudin leviämisestä antavat kuitenkin aihetta huoleen. Varsinkin kotimainen jokirapu, jota täällä Kanta-Hämeessäkin tavataan enää muutamassa järvessä ja purossa, on erityisen uhanalainen.

Ravustajalla on päävastuu raputautien leviämisen estämisessä. Pyydysten desinfiointi on tehtävä siirrettäessä niitä vesistöstä toiseen. Yksinkertaisin tapa on laittaa merrat lauteille vähintään 80 asteen lämpöön pariksi tunniksi. Myös täkykalojen kanssa on oltava tarkkana. Mikäli et käytä pyyntijärven omia kaloja, on täkykalat pakastettava pariksi vrk:ksi vähintään -20 asteeseen.

Tällä viikolla törmäsimme upeaan jokirapupopulaatioon pienessä purossa. Ihmetystä ja ihailua herätti rapujen väri. Ne olivat kaikki turkoosin sinisiä, ns. savirapuja.

Saimme vedenalaisella kameralla niistä hienoja otoksia, joita sinäkin pääset ihailemaan kotisivuillamme syksyn aikana.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}